Nejprve uvařené, pak v troubě zapečené kroupy dochucené, česnekem, majoránkou, papřem, solí, listy špenátu a jarní cibulkou.
Ingredience:
400-500 g | ječných krup (č.10) |
100 g | anglické slaniny |
4-5 ks | stroužků česneku |
1/2 svazku | jarní cibulky |
2 lžíce | sádla |
1 lžíce | sušené drcené majoránky |
2 hrsti | čerstvých listů špenátu |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Kroupy nasypeme do vhodné nádoby, zalijeme vlažnou vodou, propereme a scedíme
- Dáme do hrnce a přidáme vodu, které by mělo být zhruba 4-5x více než krup, necháme 30 minut odstát
- Vodu osolíme a vše přivedeme k varu, vaříme do změknutí, tedy podle velikosti krup 20 až 30 minut, pak je scedíme a necháme důkladně okapat a proschnout
- Pekáček vymažeme sádlem, slaninu pokrájíme na kostičky a orestujeme ji, přidáme na kostičky pokrájenou jarní cibulku, chvíli restujeme, pak i listy špenátu, ty necháme zavadnout
- Kroupy dáme do mísy, přidáme slaninu s cibulkou a špenátem, utřený česnek, dochutíme solí, pepřem a majoránkou a vše důkladně promícháme, přendáme do pekáčku
- V troubě na 170 °C zapékáme cca 30 minut.
Foto: Naďa Indruchová