Krokety z brambor, másla, žloutků a koření, obalené v ochucené mouce, vejci a mandlích, usmažené dozlatova.
Ingredience:
45 g | másla |
4 ks | velkých brambor |
2 ks | žloutků |
strouhaný muškátový oříšek | |
olej na smažení | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na obalení: | |
100 g | hladké mouky |
100 g | strouhaných mandlí |
100 g | sekaných mandlí |
2 ks | vajec |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Brambory omyjeme, slupku vidličkou propícháme, dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 190 °C asi 45 minut
2. Potom je rozpůlíme, dužinu vybereme, dáme do mísy, ještě horké našleháme se změklým máslem, žloutky, strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem, pak necháme vychladnout
3. V talíři smícháme hladkou mouku se solí i pepřem, v druhém talíři rozšleháme vejce a v třetím talíři smícháme strouhané a sekané mandle
4. Z ochucené bramborové hmoty utvoříme kuličky o průměru 4 cm, v dlaních z nich vyválíme krokety ve tvaru válečků o délce 6 cm, které vyrovnáme vedle sebe a oba jejich konce stlačíme na stejnou délku
5. Krokety nejdříve obalíme v ochucené mouce, pak v rozšlehaných vejcích, nakonec v mandlích a postupně je smažíme v rozehřátém oleji dozlatova a hned podáváme.