Další varianta smetanové polévky s chutí a vůní po česneku.
Ingredience:
8-15 ks | stroužků česneku (záleží na druhu!) |
2 ks | čirého bujónu |
1,5 l | vody |
0,5 l | mléka |
2 dcl | smetany |
120 g | taveného sýra |
10 lžic | hladké mouky |
petrželová nať | |
bílý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Vodu s mlékem přivedeme k varu, přidáme všechen oloupaný, prolisovaný česnek a bujón
2. Základ povaříme, až začne pěnit, zdroj tepla snížíme
3. Mouku rozmícháme v trošce vody, polévku zátřepkou zahustíme a zašleháme metličkou, povaříme asi 10 minut, občas polévku zamícháme
4. V této fázi přidáme tavený sýr a necháme ho rozpustit, buď ho rozšleháme metličkou nebo si pomůžeme tyčovým mixérem
5. Polévku zjemníme smetanou, přidáme naseknou petrželku, dle chuti osolíme a okořeníme bílým pepřem.
Jako vložku do polévky můžeme dát opečené chlebové nebo rohlíkové krutony.
Poznámka:Zátřepka (závrtka): Zátřepka je vlastně jíška z mouky a smetany. Ve sladké nebo kysané smetaně rozmíchaná hladká mouka by se měla povařit 20 minut. Mléko můžeme nahradit vodou.