REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křehký ořechový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláč z lineckého těsta plněný ořechvou nápní, pečený dozlatova.


Ingredience:
400 ghladké mouky
Na těsto:
100 gcukru krupice
200 gvlašských ořechů
Na náplň:
1 ksvejce na potření
2 ksžloutků
200 gmásla
100 gmoučkového cukru
4 lžícemedu
4 lžícemásla
100 mlsmetany ke šlehání
100 gpiškotových drobečků

Postup:

1 Na ořechovou náplň v kastrůlku rozehřejeme cukr, přidáme med a za stálého míchání počkáme, dokud se směs nezkaramelizuje, pak přidáme máslo, smetanu, na je mleté vlašské ořechy, vše důkladně promícháme a dle potřeby zahustíme jemnými piškotovými drobečky
2. Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme změklé na menší kousky nakrájené máslo, žloutky, moučkový cukr, promícháme a rukama vypracujeme hladké linecké těsto, které necháme asi 1 hodinu v lednici odpočinout
3. Na dno koláčové formy vyložené pečicím papírem rozložíme 2/
3 připraveného těsta, vložíme do vyhřáté trouby na 172 °C a pečeme dorůžova, potom ho vyndáme z trouby a naplníme ořechovou náplní
4. Ze zbylého těsta vyválíme kruhový plát, do kterého vykrájíme dekor podle své fantazie, plát položíme na ořechvou náplň, přitlačíme okraje, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a koláč necháme ještě v troubě 20 minut dopéct.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy