Koláč z lineckého těsta plněný ořechvou nápní, pečený dozlatova.
Ingredience:
400 g | hladké mouky |
Na těsto: | |
100 g | cukru krupice |
200 g | vlašských ořechů |
Na náplň: | |
1 ks | vejce na potření |
2 ks | žloutků |
200 g | másla |
100 g | moučkového cukru |
4 lžíce | medu |
4 lžíce | másla |
100 ml | smetany ke šlehání |
100 g | piškotových drobečků |
Postup:
1 Na ořechovou náplň v kastrůlku rozehřejeme cukr, přidáme med a za stálého míchání počkáme, dokud se směs nezkaramelizuje, pak přidáme máslo, smetanu, na je mleté vlašské ořechy, vše důkladně promícháme a dle potřeby zahustíme jemnými piškotovými drobečky
2. Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme změklé na menší kousky nakrájené máslo, žloutky, moučkový cukr, promícháme a rukama vypracujeme hladké linecké těsto, které necháme asi 1 hodinu v lednici odpočinout
3. Na dno koláčové formy vyložené pečicím papírem rozložíme 2/
3 připraveného těsta, vložíme do vyhřáté trouby na 172 °C a pečeme dorůžova, potom ho vyndáme z trouby a naplníme ořechovou náplní
4. Ze zbylého těsta vyválíme kruhový plát, do kterého vykrájíme dekor podle své fantazie, plát položíme na ořechvou náplň, přitlačíme okraje, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a koláč necháme ještě v troubě 20 minut dopéct.