REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křehký jablečný páj

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těsto naplněné jablečnou náplní, upečené dozlatova ve tvaru koláče.


Ingredience:
320 ghladké mouky
180 gmásla
30 mlvody
2 lžícecukru
špetka soli
Na náplň:
800 gjablek
125 gpískového cukru
40 gmásla
2,5 lžícehladké mouky
1 lžícecitronové šťávy
1 lžičkamleté skořice
špetka strouhaného muškátového oříšku
mouka na pomoučení válu
máslo na vymazání formy
cukr na posypání
voda

Postup:

1. Mouku s rozehřátým máslem, cukrem a špetkou soli zpracujeme na jemnou drobenku, kterou dáme do šlehače, za stálého míchání přidáme vodu a šleháme dohladka
2. Těsto rozdělíme na poloviny, z každé vyválíme silný plát, zakryjeme je fólií a v chladničce je necháme 20 minut odpočinout
3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky
4. Pískový cukr promícháme s mletou skořicí, špetkou muškátového oříšku, moukou, špetkou soli a připravenou směsí posypeme jablka, zakápneme citronovou šťávou a promícháme
5. Na pomoučeném vále rozválíme jeden plát na tloušťku asi 2,5 cm (placka by měla být asi o 5 cm větší než dno máslem vytřené formy), těsto přeneseme do formy, vytvarujeme okraj vysoký asi 2,5 cm, zbytky odkrojíme, náplň rozdělíme na těsto a okraje potřeme vodou
6. Druhou polovinu těsta rozválíme jako první, na jablka rozdělíme pokrájené máslo a překryjeme druhým plátem těsta, zároveň v něm vykrojíme asi 4 otvory, aby při pečení mohla unikat ven pára
7. Přebytečné těsto odkrojíme až na 1 cm široký okraj, okraje obou plátů k sobě pak přitiskneme a lem dekorativně zvlníme
8. Koláč potřeme vodou, dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 150 °C asi 60 minut, hotový lehce pocukrujeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy