REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křehký jablečný páj

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těsto naplněné jablečnou náplní, upečené dozlatova ve tvaru koláče.


Ingredience:
320 ghladké mouky
180 gmásla
30 mlvody
2 lžícecukru
špetka soli
Na náplň:
800 gjablek
125 gpískového cukru
40 gmásla
2,5 lžícehladké mouky
1 lžícecitronové šťávy
1 lžičkamleté skořice
špetka strouhaného muškátového oříšku
mouka na pomoučení válu
máslo na vymazání formy
cukr na posypání
voda

Postup:

1. Mouku s rozehřátým máslem, cukrem a špetkou soli zpracujeme na jemnou drobenku, kterou dáme do šlehače, za stálého míchání přidáme vodu a šleháme dohladka
2. Těsto rozdělíme na poloviny, z každé vyválíme silný plát, zakryjeme je fólií a v chladničce je necháme 20 minut odpočinout
3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky
4. Pískový cukr promícháme s mletou skořicí, špetkou muškátového oříšku, moukou, špetkou soli a připravenou směsí posypeme jablka, zakápneme citronovou šťávou a promícháme
5. Na pomoučeném vále rozválíme jeden plát na tloušťku asi 2,5 cm (placka by měla být asi o 5 cm větší než dno máslem vytřené formy), těsto přeneseme do formy, vytvarujeme okraj vysoký asi 2,5 cm, zbytky odkrojíme, náplň rozdělíme na těsto a okraje potřeme vodou
6. Druhou polovinu těsta rozválíme jako první, na jablka rozdělíme pokrájené máslo a překryjeme druhým plátem těsta, zároveň v něm vykrojíme asi 4 otvory, aby při pečení mohla unikat ven pára
7. Přebytečné těsto odkrojíme až na 1 cm široký okraj, okraje obou plátů k sobě pak přitiskneme a lem dekorativně zvlníme
8. Koláč potřeme vodou, dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 150 °C asi 60 minut, hotový lehce pocukrujeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy