Těsto naplněné jablečnou náplní, upečené dozlatova ve tvaru koláče.
Ingredience:
320 g | hladké mouky |
180 g | másla |
30 ml | vody |
2 lžíce | cukru |
špetka soli | |
Na náplň: | |
800 g | jablek |
125 g | pískového cukru |
40 g | másla |
2,5 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | citronové šťávy |
1 lžička | mleté skořice |
špetka strouhaného muškátového oříšku | |
mouka na pomoučení válu | |
máslo na vymazání formy | |
cukr na posypání | |
voda |
Postup:
1. Mouku s rozehřátým máslem, cukrem a špetkou soli zpracujeme na jemnou drobenku, kterou dáme do šlehače, za stálého míchání přidáme vodu a šleháme dohladka
2. Těsto rozdělíme na poloviny, z každé vyválíme silný plát, zakryjeme je fólií a v chladničce je necháme 20 minut odpočinout
3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky
4. Pískový cukr promícháme s mletou skořicí, špetkou muškátového oříšku, moukou, špetkou soli a připravenou směsí posypeme jablka, zakápneme citronovou šťávou a promícháme
5. Na pomoučeném vále rozválíme jeden plát na tloušťku asi 2,5 cm (placka by měla být asi o 5 cm větší než dno máslem vytřené formy), těsto přeneseme do formy, vytvarujeme okraj vysoký asi 2,5 cm, zbytky odkrojíme, náplň rozdělíme na těsto a okraje potřeme vodou
6. Druhou polovinu těsta rozválíme jako první, na jablka rozdělíme pokrájené máslo a překryjeme druhým plátem těsta, zároveň v něm vykrojíme asi 4 otvory, aby při pečení mohla unikat ven pára
7. Přebytečné těsto odkrojíme až na 1 cm široký okraj, okraje obou plátů k sobě pak přitiskneme a lem dekorativně zvlníme
8. Koláč potřeme vodou, dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 150 °C asi 60 minut, hotový lehce pocukrujeme.