REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křehký jablečný páj

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těsto naplněné jablečnou náplní, upečené dozlatova ve tvaru koláče.


Ingredience:
320 ghladké mouky
180 gmásla
30 mlvody
2 lžícecukru
špetka soli
Na náplň:
800 gjablek
125 gpískového cukru
40 gmásla
2,5 lžícehladké mouky
1 lžícecitronové šťávy
1 lžičkamleté skořice
špetka strouhaného muškátového oříšku
mouka na pomoučení válu
máslo na vymazání formy
cukr na posypání
voda

Postup:

1. Mouku s rozehřátým máslem, cukrem a špetkou soli zpracujeme na jemnou drobenku, kterou dáme do šlehače, za stálého míchání přidáme vodu a šleháme dohladka
2. Těsto rozdělíme na poloviny, z každé vyválíme silný plát, zakryjeme je fólií a v chladničce je necháme 20 minut odpočinout
3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky
4. Pískový cukr promícháme s mletou skořicí, špetkou muškátového oříšku, moukou, špetkou soli a připravenou směsí posypeme jablka, zakápneme citronovou šťávou a promícháme
5. Na pomoučeném vále rozválíme jeden plát na tloušťku asi 2,5 cm (placka by měla být asi o 5 cm větší než dno máslem vytřené formy), těsto přeneseme do formy, vytvarujeme okraj vysoký asi 2,5 cm, zbytky odkrojíme, náplň rozdělíme na těsto a okraje potřeme vodou
6. Druhou polovinu těsta rozválíme jako první, na jablka rozdělíme pokrájené máslo a překryjeme druhým plátem těsta, zároveň v něm vykrojíme asi 4 otvory, aby při pečení mohla unikat ven pára
7. Přebytečné těsto odkrojíme až na 1 cm široký okraj, okraje obou plátů k sobě pak přitiskneme a lem dekorativně zvlníme
8. Koláč potřeme vodou, dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 150 °C asi 60 minut, hotový lehce pocukrujeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy