REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík s karamelizovanou šalotkou a rybízovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Okořeněné porce králíka pěkně opečené na oleji spolu s kostičkami slaniny, upečené v troubě doměkka spolu s karamelizovaným česnekem a šalotkou, podlité červeným vínem a ochucené bylinkami, rybízovou marmeládou a dalším kořením.


Ingredience:
1 kskrálíka (mlaďoch bude s výhodou)
20 ksšalotek
10 kskuliček černého pepře
3 ksstroužky česneku
2 ksbobkové listy
150 guzené slaniny (měla jsem lopenickou)
250 mlčerveného suchého vína
100 mlolivového oleje
4 lžícepolohrubé mouky
2 lžícerybízové marmelády (z červeného nebo černého rybízu)
2 lžícečerstvě vymačkané citronové šťávy
1 lžícekrupicového cukru
1 lžičkasušeného rozmarýnu
1 lžičkasušeného tymiánu
plátek čerstvédo zázvoru 6x6 cm a 3 mm silného
sůl podle potřeby

Postup:

1. Králíka umyjeme, osušíme, pokud je potřeba i odblaníme, a naporcujeme tak, jak je u každého zvykem, osolíme a obalíme v mouce
2. V kastrolu osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme olej a poté vložíme omoučené králičí porce, smažíme dohněda, z každé strany cca 10 minut
3. Maso a slaninu vybereme z kastrolu lžící, perforovanou nejlépe, pokud máme příliš mnoho tuku, tak i tento částečně slijeme, necháme si ho, budeme ještě potřebovat!
4. Šalotky překrájíme na tenká kolečka, česnek na plátky a obojí vhodíme do králičího výpeku, zamícháme, šikovnější prohodí jako Jirka Babica (já to neumím :-(, přisypeme cukr, přiměřeně osolíme a necháme lehce zkaramelizovat
5. Šalotky dále zalijeme vínem a přidáme všechno koření, bylinky, marmeládu, zbytek toho oleje, zázvor, slaninové škvarečky, králičí porce, pěkně to spolu promícháme, masíčko párkrát obrátíme sem a tam
6. Vložíme do trouby, pokličkou nezapomeneme kastrol přiklopit, pečeme pomalu a zvolna, tak při 150 °C by mělo stačit cca 90 minutek, pak bude masíčko jedna báseň (kdo chce, těsně před finišem sundá poklici, to pro lepší barvu).

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy