Okořeněné porce králíka pěkně opečené na oleji spolu s kostičkami slaniny, upečené v troubě doměkka spolu s karamelizovaným česnekem a šalotkou, podlité červeným vínem a ochucené bylinkami, rybízovou marmeládou a dalším kořením.
Ingredience:
1 ks | králíka (mlaďoch bude s výhodou) |
20 ks | šalotek |
10 ks | kuliček černého pepře |
3 ks | stroužky česneku |
2 ks | bobkové listy |
150 g | uzené slaniny (měla jsem lopenickou) |
250 ml | červeného suchého vína |
100 ml | olivového oleje |
4 lžíce | polohrubé mouky |
2 lžíce | rybízové marmelády (z červeného nebo černého rybízu) |
2 lžíce | čerstvě vymačkané citronové šťávy |
1 lžíce | krupicového cukru |
1 lžička | sušeného rozmarýnu |
1 lžička | sušeného tymiánu |
plátek čerstvédo zázvoru 6x6 cm a 3 mm silného | |
sůl podle potřeby |
Postup:
1. Králíka umyjeme, osušíme, pokud je potřeba i odblaníme, a naporcujeme tak, jak je u každého zvykem, osolíme a obalíme v mouce
2. V kastrolu osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme olej a poté vložíme omoučené králičí porce, smažíme dohněda, z každé strany cca 10 minut
3. Maso a slaninu vybereme z kastrolu lžící, perforovanou nejlépe, pokud máme příliš mnoho tuku, tak i tento částečně slijeme, necháme si ho, budeme ještě potřebovat!
4. Šalotky překrájíme na tenká kolečka, česnek na plátky a obojí vhodíme do králičího výpeku, zamícháme, šikovnější prohodí jako Jirka Babica (já to neumím :-(, přisypeme cukr, přiměřeně osolíme a necháme lehce zkaramelizovat
5. Šalotky dále zalijeme vínem a přidáme všechno koření, bylinky, marmeládu, zbytek toho oleje, zázvor, slaninové škvarečky, králičí porce, pěkně to spolu promícháme, masíčko párkrát obrátíme sem a tam
6. Vložíme do trouby, pokličkou nezapomeneme kastrol přiklopit, pečeme pomalu a zvolna, tak při 150 °C by mělo stačit cca 90 minutek, pak bude masíčko jedna báseň (kdo chce, těsně před finišem sundá poklici, to pro lepší barvu).
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová