REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený králík servírovaný podlitý smetanovou omáčkou.


Ingredience:
1 kskrálíka
150 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
60 gslaniny
1 ksvětší cibule
1 kscitrónu
2 dclsmetany
kuličky nového koření
kuličky celého pepře
bobkový list
vlažná voda
tuk
sůl

Postup:

1. Maso opláchneme, osušíme utěrkou a prošpikujeme proužky slaniny, osolíme
2. V pekáči rozpustíme sádlo nebo nalijeme tuk na kterém orestujeme na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu spolu s cibulkou nakrájenou na kostičky
3. Orestovanou zeleninu mírně podlijeme vodou a vložíme, nejlépe naporcovaného králíka, zeleninu osolíme, přidáme koření a zaklopené pečeme v troubě cca 60 minut, pak dalších 30 minut odkryté, občas maso obrátíme a podlijeme vlažnou vodou
4. Měkkého králíka vyjmeme, uložíme v teple
5. Z výpeku vyjmeme koření, zeleninu buď propasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme mixérem
6. Omáčku dle potřeby zředíme vodou, provaříme se smetanou, dochutíme citrónovou šťávou, cukrem, popřípadě ještě osolíme.

Doporučení:

Servírujeme s houskovým knedlíkem, zdobíme kolečkem citrónu, marmeládou či brusinkami a případně šlehačkou.

Poznámka:

Pokud by jsme měli omáčku příliš řídkou, můžeme ji zahustit hladkou moukou rozmíchanou v troše studené vody. Hustou omáčku naopak ředíme mlékem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy