REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený králík servírovaný podlitý smetanovou omáčkou.


Ingredience:
1 kskrálíka
150 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
60 gslaniny
1 ksvětší cibule
1 kscitrónu
2 dclsmetany
kuličky nového koření
kuličky celého pepře
bobkový list
vlažná voda
tuk
sůl

Postup:

1. Maso opláchneme, osušíme utěrkou a prošpikujeme proužky slaniny, osolíme
2. V pekáči rozpustíme sádlo nebo nalijeme tuk na kterém orestujeme na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu spolu s cibulkou nakrájenou na kostičky
3. Orestovanou zeleninu mírně podlijeme vodou a vložíme, nejlépe naporcovaného králíka, zeleninu osolíme, přidáme koření a zaklopené pečeme v troubě cca 60 minut, pak dalších 30 minut odkryté, občas maso obrátíme a podlijeme vlažnou vodou
4. Měkkého králíka vyjmeme, uložíme v teple
5. Z výpeku vyjmeme koření, zeleninu buď propasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme mixérem
6. Omáčku dle potřeby zředíme vodou, provaříme se smetanou, dochutíme citrónovou šťávou, cukrem, popřípadě ještě osolíme.

Doporučení:

Servírujeme s houskovým knedlíkem, zdobíme kolečkem citrónu, marmeládou či brusinkami a případně šlehačkou.

Poznámka:

Pokud by jsme měli omáčku příliš řídkou, můžeme ji zahustit hladkou moukou rozmíchanou v troše studené vody. Hustou omáčku naopak ředíme mlékem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Zdravá jídla na TV Paprika

TV Paprika přináší s novým rokem svým divákům program plný zdravých jídel, který jim pomůže vydržet u svých předsevzetí. Inspirujte se hned několika pořady, které obohatí vaši kuchyni o zdravá, a především také chutná jídla. Můžete se těšit na profesionály jako kuchaře Adrana Richardsona, výživovou poradkyni Zoe Bingley-Pullinovou nebo psychologa se zájmem o vaření Tadeusze Mullera. To vše můžete sledovat každý všední den od 13. února od 18 hod na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Češi se snaží jídlem neplýtvat. Osmdesát procent z nich tvrdí, že potraviny nikdy nevyhazuje

Dle nové studie společnosti IPSOS, vytvořené jako součást projektu proti plýtvání potravinami a lednicové slepoty pro značku Hellmann’s,(1) 81 % Čechů nikdy nebo jen velmi sporadicky vyhazuje potraviny stále vhodné ke konzumaci. Suroviny, kterými Češi nejčastěji plýtvají, jsou převážně ovoce, zelenina a chleba. Za snížení plýtvání potravinami může také větší tolerance ke konzumaci potravin po datu spotřeby a minimální trvanlivosti. Jedním z hlavních důvodů plýtvání je nedostatek inspirace pro přípravu pokrmů. Stále více lidí vnímá jako příčinu nezužitkování potravin také lednicovou slepotu, na kterou se dlouhodobě zaměřuje značka Hellmann’s ve své kampani „Jídlo je příliš dobré na to, aby se jím plýtvalo“.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy