Naporcovaný králík okořeněný pepřem, solí a zázvorem, zalitý citrónovou šťávou smíchanou s olejem, zprudka opečený, nakonec podušený v marinádě a vývaru doměkka.
Ingredience:
1 ks | většího králíka |
3 ks | citróny |
1 šálek | vývaru připraveného z kostky masoxu |
4 lžíce | oleje |
mletý zázvor | |
šafrán | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Očištěného, pod studenou tekoucí vodou opraného a osušeného králíka naporcujeme, jednotlivé porce osolíme a okořeníme pepřem a zázvorem
2. Připravené maso vložíme do mísy, zalijeme šťávou zde 2 kusů citronů a 3 lžic oleje, v marinádě králíka ponecháme nejméně 2 hodiny
3. Nakřehlé maso necháme okapat a na rozehřátém oleji je ze všech stran opečeme, jakmile začne hnědnout, poprášíme je špetkou šafránu, zalijeme marinádou, zesílíme zdroj tepla a přilijeme šálek horkého hovězího vývaru, po chvíli zdroj tepla snížíme a maso přiklopené pokličkou dusíme doměkka
4. Asi 5 minut před tím, než maso odstavíme z vařiče, přidáme k němu zbylý, na jemné plátky nakrájený oloupaný citrón
5. Porce králíka upravíme na servírovacích talířích a zalijeme šťávou, podáváme nejlépe s vařenými bramborami, kterými hotového králíka obložíme.