Naporcované maso z králíka, ze všech stran opečené a pak podušené spolu se zeleninou.
Ingredience:
Rozpis pro 6 osob: | |
1 ks | králíka (asi 1200 g) |
1 ks | petržele |
2 ks | cibule |
3 ks | mrkve |
80 g | másla |
50 g | hladké mouky |
600 ml | drůbežího vývaru (z bujonové kostky) |
300 ml | červeného vína |
2 lžíce | pikantní hořčice |
1 lžíce | rajského protlaku |
mletý bílý pepř | |
čerstvý tymián na ozdobení |
Postup:
1. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno
2. Mrkve s petrželí očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky
3. Králíka očistíme, opláchneme, osušíme, naporcujeme a osolíme
4. Ve větším hrnci zpěníme na rozehřátém másle nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a vše krátce orestujeme
5. Vložíme porce králíka a ze všech stran je opečeme
6. Do takto připraveného základu vmícháme pikantní hořčici a rajský protlak
7. Osmahneme, zalijeme polovinou drůbežího vývaru, červeným vínem a maso dusíme doměkka
8. Měkkého králíka vyndáme, šťávu vyrestujeme na tuk, zaprášíme hladkou moukou a lehce ji opražíme, za stálého míchání přilijeme zbylý vývar a omáčku krátce povaříme
9. Nakonec dáme zpět do omáčky maso a už jen prohřejeme (omáčku necedíme)
10. Králíka rozdělíme na talíře, podlijeme omáčkou a ozdobíme tymiánem.
Příloha: Pečené brambory nebo vařená rýže.
Poznámka:Nasolené porce králíka můžeme ještě před orestováním obalit v hladké mouce. Ta pak pustí i do šťávy, takže ji později nemusíme zahušťovat.