REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králičí roláda s hříbky v košilce z bránice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V tukové bláně obalený plát z vykostěného králíka, pokladený slaninou, petrželkou a hříbky, ve tvaru rolády upečený doměkka.


Ingredience:
1 kskrálíka
1 miskahříbků
150 gfarmářské (nebo jiné) slaniny
50 guzeného špeku
něco zeleného, např. hladkolisté petržele, kudrnky ...
bránice (tuková blána, předstěra)
voda
pepř
sůl

Postup:

1. Králíka vykostíme, vykostěný plát z obou stran osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, můžeme i posypat grilovacím kořením … jak se komu líbí 2. Na kousku másla podusíme nakrájené hříbky, které osolíme a opepříme
3. Bránici o rozměru cca 30 x 20 cm rozprostřeme na pracovní plochu, na ni (na tu bránici) položíme králičí maso, do mezer a děr, ale vlastně po celé ploše plátu, rozložíme plátky slaniny
4. Přidáme podušené hříbky, pohážeme petrželovou natí a pomocí bránice roládu zavineme, ne na šířku, ale začínáme z boku … chápete, jak to myslím … z té kratší strany, bránici zabalíme do rolády společně s masem
5. Do pekáčku nebo jiné vhodné nádoby dáme na dno na plátky nakrájený špek, na něj položíme roládu, podlijeme cca 1 dcl vody a přiklopíme poklicí
6. V troubě pečeme za občasného podlití a přelévání rolády a při 200 °C, cca 50 minut, pak poklici odklopíme, teplotu trouby snížíme na 160 °C, a pečeme asi dalších 20 až 30 minut do zlatavé barvy, taky podléváme a výpekem poléváme masíčko
7. Roládu poté vyjmeme a necháme na prkýnku “dýchat”, výpek, pokud máme příliš vodnatý, zredukujeme na plotýnce.

Doporučení:

Podáváme s různě upraveným bramborem, ale myslím, že by se hodila i rýže. Tukovou blánu kupuji v menších řeznictvích. U nás je pro tuto blánu zažitý název – bránice.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy