Polévka z jižní Moravy a Hané, která se vařila v minulosti z čerstvého zelí nebo kapusty a dalších surovin.
Ingredience:
250 g | hlávkového zelí |
150 g | brambor |
50 g | slaniny |
1,5 l | vody nebo vývaru z kostí |
2 dl | smetany |
1 ks | klobásy |
hladká mouka | |
máslo | |
kmín | |
ocet | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Hlávkové zelí zbavíme povadlých listů a košťálu, nakrájíme na větší kousky v podobě prodloužených trojúhelníků
2. Zelí dáme vařit společně s na kostky nakrájenými brambory, osolíme, okmínujeme
3. Smetanu promícháme s moukou, vlijeme do polévky, když je zelí i brambory uvařené
4. Vše provaříme, dochutíme octem, pepřem, zjemníme lžičkou másla
5. V pánvi rozškvaříme slaninu, opečeme na ní kolečka klobásy
6. Polévku nalijeme do talířů a ozdobíme lžičkou slaniny a kolečky klobásy.