Plátky kotlety zprudka opečené na sádle, pak podušené na cibulovém základě spolu s proužky paprik a kolečky cibule. Pokrm servírovaný nejčastěji s vařenými brambory či rýží.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | kotlety nejlépe s kostí |
2 ks | cibule |
2 ks | barevné masité papriky |
1 ks | malá konzerva rajského protlaku (150 g) |
500 ml | vývaru (nejlépe hovězího) |
1 vrchovatá lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | másla |
pepř | |
cukr | |
sůl |
Postup:
- Přímo v hrnci, ve kterém budeme maso dusit, na sádle zprudka opečeme mírně naklepané, na okrajích na několika místech naříznuté, osolené kotlety pěkně dozlatova z obou stran, pak maso vytáhneme a dáme stranou
- Do výpeku v hrnci nasypeme na kolečka pokrájenou cibuli, necháme ji zezlátnout, přidáme na proužky nakrájené papriky zbavené jadřinců a stopek, zamícháme, chvíli dále restujeme
- V této fázi do hrnce vyklopíme malou konzervu rajského protlaku, vše v hrnci zalijeme vývarem, vrátíme zpět opečené plátky masa, zaklopené dusíme 30 minut, nebo i déle, prostě tak dlouho, až bude maso úplně měkké
- Omáčku zahustíme jíškou připravenou z másla rozpuštěného na pánvi, kde jsme zamíchali mouku, necháme probublávat 15 minut
- Pokrm nakonec dochutíme solí, pepřem a omáčku případně dosladíme cukrem, aby nebyla moc kyselá
- Jednotlivé porce masa na talíři hojně přeléváme omáčkou i s zeleniny, pokrm podáváme s vařenými brambory, bramborovými hranolky nebo dušenou rýží.
V recepturách teplých pokrmů z dob totality se tento recept jmenoval “Srbské vepřové žebírko” ovšem místo čerstvých papriky se používaly papriky nakládané.