REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kořenový chleba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí kynutý chleba připravený ze dvou druhů mouky, olivového oleje a bílého jogurtu. Pak stočený a pečený v klasické troubě.


Ingredience:
300 ghladké pšeničné mouky
230 gvlažné vody
200 gžitné chlebové mouky
100 gbílého jogurtu
20 gdroždí
2 lžíceolivového oleje
2 lžičkysoli
1 lžičkacukru nebo sladěnky
1 lžičkaocta

Postup:

1. Do nádoby domácí pekárny vložíme suroviny v pořadí 1. tekuté, 2. sypké, nakonec cukr a droždí a na program kynuté těsto necháme vypracovat
2. Pokud použijeme hnětač robota, pak vsypeme směs mouky, soli, uděláme důlek, vsypeme cukr, rozdrobené droždí, zalijeme částí vlažné vody a necháme vzejít kvásek
3. Když má pěknou čepici, přidáme zbytek vody, jogurt a olej a necháme hákem vypracovat pěkné, hladké těsto
4. Necháme cca hodinu na teplém místě vykynout
5. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na poloviny
6. Z každé poloviny vytvarujeme dlouhý obdélník, ten rozdělíme na dva podélné pruhy a ty kolem sebe obtočíme – toto provedeme s oběma polovinami těsta
7. Oba zapletené vrkoče uložíme na plech s pečícím papírem, poprášíme hladkou moukou a necháme na teplém místě ještě cca hodinku vykynout
8. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 25-30 minut
9. Na dno trouby uložíme rendlík s vodou, v páře se bude chlebu lépe vyskakovat.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy