REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kořenový chleba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí kynutý chleba připravený ze dvou druhů mouky, olivového oleje a bílého jogurtu. Pak stočený a pečený v klasické troubě.


Ingredience:
300 ghladké pšeničné mouky
230 gvlažné vody
200 gžitné chlebové mouky
100 gbílého jogurtu
20 gdroždí
2 lžíceolivového oleje
2 lžičkysoli
1 lžičkacukru nebo sladěnky
1 lžičkaocta

Postup:

1. Do nádoby domácí pekárny vložíme suroviny v pořadí 1. tekuté, 2. sypké, nakonec cukr a droždí a na program kynuté těsto necháme vypracovat
2. Pokud použijeme hnětač robota, pak vsypeme směs mouky, soli, uděláme důlek, vsypeme cukr, rozdrobené droždí, zalijeme částí vlažné vody a necháme vzejít kvásek
3. Když má pěknou čepici, přidáme zbytek vody, jogurt a olej a necháme hákem vypracovat pěkné, hladké těsto
4. Necháme cca hodinu na teplém místě vykynout
5. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na poloviny
6. Z každé poloviny vytvarujeme dlouhý obdélník, ten rozdělíme na dva podélné pruhy a ty kolem sebe obtočíme – toto provedeme s oběma polovinami těsta
7. Oba zapletené vrkoče uložíme na plech s pečícím papírem, poprášíme hladkou moukou a necháme na teplém místě ještě cca hodinku vykynout
8. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 25-30 minut
9. Na dno trouby uložíme rendlík s vodou, v páře se bude chlebu lépe vyskakovat.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy