REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kořenový chléb s cibulí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí kynutý chleba rustikálního tvaru připravený ze tří druhů mouky, na oleji opečené cibule, droždí, cukru, drceného kmínu, soli a bílého jogurtu. Peče se stočený, na plechu vyloženém papírem na pečení, v klasické troubě.


Ingredience:
250 ghladké mouky
150 gžitné tmavé chlebové mouky
150 gbílého jogurtu
100 gpšeničné chlebové mouky
230 mlvlažné vody
2-3 lžíceolivového oleje
2 lžičkydrceného kmínu
2 lžičkysoli
1 lžičkacukru
2 ksstředně velké cibule
1/2 kskostky čerstvého droždí
papír na pečení

Postup:
  1. Na oleji osmahneme dozlatova nadrobno pokrájenou cibuli, ochutíme ji drceným kmínem, necháme mírně prochladnout
  2. Do větší mísy nasypeme všechny tři mouky, promícháme je, uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, zasypeme cukrem, zalijeme vlažnou vodou, necháme 15 minut, až vzejde kvásek, pak přidáme cibuli i s olejem, osolíme, vypracujeme těsto, pod čistou utěrkou necháme kynout asi 1 hodinu
  3. Vykynuté těsto znovu prohněteme, rozdělíme na dvě stejné části vytvarujeme z každé obdélník, ten zamotáme, jako když chceme ždímat prádlo, přendáme na plech vyložený papírem na pečení a necháme, přikryté čistou hadrovou utěrkou, kynout dalších 30 minut
  4. V troubě vyhřáté na 210 °C pečeme jen krátce, stačí 10 minut, pak teplotu v troubě snížíme na 180 °C, pečeme dalších 15 minut, nebo tak dlouho, až bude chleba pěkně dozlatova.
Doporučení:

Podobný recept: Kořenový chleba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Víte, jak správně opékat špekáčky?

Že opékání buřtů není žádná věda? Na první pohled by to tak mohlo vypadat. V Česku jsme se za těch pár generací na tuhle oblíbenou letní večeři stali profíky. Jestli chcete zažít tak chutný táborák jako kdysi, držte se našeho návodu. Podíváme se na rozdíl mezi špekáčkem a buřtem, ukážeme si, jak na správné naříznutí a poradíme, kde se vám špekáček nejlépe opeče.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Letos na gril: jedině mleté kuřecí maso

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější druh masa. Je chutné, lehce stravitelné a obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Drůbežářský závod Klatovy nabízí Kuřecí mleté maso stehenní 100% masa, které nyní můžete zakoupit v obchodech Lidl, Tesco Kaufland. Díky kvalitnímu zpracování a dodržování přesných zásad při zpracování výrobku se jedná o jedno z nejkvalitnějších mletých mas na českém trhu. Šťavnatý, chutný a přitom lehký hamburger z Drůbežářského závodu Klatovy je vrcholem každé grilovací sezony. A navíc: najdete zde i tipy na veřejná grilovací místa ve vybraných městech České republiky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy