REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kořenový chléb s cibulí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí kynutý chleba rustikálního tvaru připravený ze tří druhů mouky, na oleji opečené cibule, droždí, cukru, drceného kmínu, soli a bílého jogurtu. Peče se stočený, na plechu vyloženém papírem na pečení, v klasické troubě.


Ingredience:
250 ghladké mouky
150 gžitné tmavé chlebové mouky
150 gbílého jogurtu
100 gpšeničné chlebové mouky
230 mlvlažné vody
2-3 lžíceolivového oleje
2 lžičkydrceného kmínu
2 lžičkysoli
1 lžičkacukru
2 ksstředně velké cibule
1/2 kskostky čerstvého droždí
papír na pečení

Postup:
  1. Na oleji osmahneme dozlatova nadrobno pokrájenou cibuli, ochutíme ji drceným kmínem, necháme mírně prochladnout
  2. Do větší mísy nasypeme všechny tři mouky, promícháme je, uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, zasypeme cukrem, zalijeme vlažnou vodou, necháme 15 minut, až vzejde kvásek, pak přidáme cibuli i s olejem, osolíme, vypracujeme těsto, pod čistou utěrkou necháme kynout asi 1 hodinu
  3. Vykynuté těsto znovu prohněteme, rozdělíme na dvě stejné části vytvarujeme z každé obdélník, ten zamotáme, jako když chceme ždímat prádlo, přendáme na plech vyložený papírem na pečení a necháme, přikryté čistou hadrovou utěrkou, kynout dalších 30 minut
  4. V troubě vyhřáté na 210 °C pečeme jen krátce, stačí 10 minut, pak teplotu v troubě snížíme na 180 °C, pečeme dalších 15 minut, nebo tak dlouho, až bude chleba pěkně dozlatova.
Doporučení:

Podobný recept: Kořenový chleba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy