Domácí kynutý chleba rustikálního tvaru připravený ze tří druhů mouky, na oleji opečené cibule, droždí, cukru, drceného kmínu, soli a bílého jogurtu. Peče se stočený, na plechu vyloženém papírem na pečení, v klasické troubě.
Ingredience:
250 g | hladké mouky |
150 g | žitné tmavé chlebové mouky |
150 g | bílého jogurtu |
100 g | pšeničné chlebové mouky |
230 ml | vlažné vody |
2-3 lžíce | olivového oleje |
2 lžičky | drceného kmínu |
2 lžičky | soli |
1 lžička | cukru |
2 ks | středně velké cibule |
1/2 ks | kostky čerstvého droždí |
papír na pečení |
Postup:
- Na oleji osmahneme dozlatova nadrobno pokrájenou cibuli, ochutíme ji drceným kmínem, necháme mírně prochladnout
- Do větší mísy nasypeme všechny tři mouky, promícháme je, uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, zasypeme cukrem, zalijeme vlažnou vodou, necháme 15 minut, až vzejde kvásek, pak přidáme cibuli i s olejem, osolíme, vypracujeme těsto, pod čistou utěrkou necháme kynout asi 1 hodinu
- Vykynuté těsto znovu prohněteme, rozdělíme na dvě stejné části vytvarujeme z každé obdélník, ten zamotáme, jako když chceme ždímat prádlo, přendáme na plech vyložený papírem na pečení a necháme, přikryté čistou hadrovou utěrkou, kynout dalších 30 minut
- V troubě vyhřáté na 210 °C pečeme jen krátce, stačí 10 minut, pak teplotu v troubě snížíme na 180 °C, pečeme dalších 15 minut, nebo tak dlouho, až bude chleba pěkně dozlatova.
Podobný recept: Kořenový chleba