REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jihočeský kmínový chléb

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z variant přípravy voňavého a křupavého chleba připraveného v domácích podmínkách.


Ingredience:
Rozpis na jeden bochník:
1 kghladké mouky
60 gdroždí (nebo 2 sáčky suchých kvasnic)
3,5 hrnkuvlažné vody
6 lžicvlažného mléka
4 lžičkytymiánu
4 lžičkydrceného kmínu
3,5 lžičkysoli
0,5 lžičkycukru
0,5 lžičkykardamomu (lze vynechat)
trochu octa
voda
mouka na plech

Postup:

1. Nejprve si připravíme kvásek; trochu mouky smícháme s vlažným mlékem, cukrem a rozdrceným droždím, necháme 15 minut vzejít
2. Mouku smícháme se solí, kmínem, tymiánem a kardamomem, do vzniklé směsi přidáme kvásek, trochu vlažné vody a vypracujeme těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout pod čistou hadrovou utěrkou
3. Z vykynutého těsta vytvarujeme mokrýma rukama jeden velký nebo dva malé bochníky 4. Těsto položíme na plech silně vysypaný moukou, necháme dalších 20 minut kynout, těsně před vložením do trouby pecen potřeme octovou vodou (vodu smícháme 1:
1 s octem)
5. V troubě vyhřáté na 250 °C pečeme 15 minut, pak teplotu v troubě snížíme na 150 °C a pečeme ještě dalších 45 minut, během pečení chléb občas potřeme octovou vodou.

Doporučení:

Po posledním potření octovou vodou můžeme pecen posypat celým kmínem.

Poznámka:

1 hrnek = 250 ml

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy