REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jednoduchý domácí kmínový chléb pečený v hrnci

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokud dodržíte postup i příslušné množství všech surovin, chleba upečený podle tohoto receptu se vám určitě povede. Bude krásně nadýchaný, bude mít úžasně křupavou kůrčičku, vonět po kmínu a vydrží i několik dní měkký.


Ingredience:
Rozpis na 1 bochník:
500 ghladké mouky nebo hladkou + chlebovou 1:1
1/2 kskostka čerstvého droždí nebo sáček sušeného droždí
150 mlvlažného mléka
150 mlteplé vody
2 kávové lžičkydrceného kmínu
2 kávové lžičkycukru
2 rovné kávové lžičkysoli
voda na potření chleba
Ostatní:
pekáč, litinový hrnec... s pokličkou!
papír na pečení, mouka na pomoučení pracovní plochy

Postup:
  1. Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do důlku dáme rozdrobené droždí, přidáme cukr, zalijeme teplou vodou a  mlékem necháme vzejít kvásek, což bude trvat asi 15 minut
  2. Přidáme sůl a kmín, ručně, nebo pomocí elektrického robotu vypracujeme hustší těsto
  3. Poprášíme moukou, necháme vykynout nejlépe do druhého dne (je dobré si těsto večer připravit a ráno upéci chleba)
  4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, ručně důkladně propracujeme, vytvarujeme do tvaru klasického chleba, vytvarujeme buď bochník oválný, nebo kulatý, necháme kynout (skvělé jsou ošatky na kynutí chleba, pak má výsledný produkt úžasnou strukturu), necháme řádně vykynout
  5. Troubu rozehřejeme na 210 °C, na chvíli do ní vložíme prohřát nádobu s pokličkou, v které budeme chleba péci (pekáč, litinový hrnec…)
  6. Teplou nádobu vyjmeme z trouby, vyložíme papírem na pečení, opatrně přendáme vykynutý chleba, přiklopíme nahřátou pokličkou, necháme 15 až 20 minut kynout
  7. Před vložením do trouby chleba potřeme vodou, dáme péci
  8. Pečeme na 210 °C zaklopené 15 minut, potom teplotu v troubě snížíme na 160 °C a pečeme cca 40 minut, pak odklopené dopékáme na barvu, tak 10-15 minut, prostě pěkně dozlatova
  9. Po vytáhnutí z trouby necháme mírně zchládnout, pak chleba znovu potřeme nebo postříkáme vodou a necháme úplně prochladnout.
Poznámka:

Znáte přepočty na droždí? Stačí kliknout na tento odkaz: Čerstvé droždí verzus to instantní (sušené).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy