REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jednoduchý domácí kmínový chléb pečený v hrnci

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokud dodržíte postup i příslušné množství všech surovin, chleba upečený podle tohoto receptu se vám určitě povede. Bude krásně nadýchaný, bude mít úžasně křupavou kůrčičku, vonět po kmínu a vydrží i několik dní měkký.


Ingredience:
Rozpis na 1 bochník:
500 ghladké mouky nebo hladkou + chlebovou 1:1
1/2 kskostka čerstvého droždí nebo sáček sušeného droždí
150 mlvlažného mléka
150 mlteplé vody
2 kávové lžičkydrceného kmínu
2 kávové lžičkycukru
2 rovné kávové lžičkysoli
voda na potření chleba
Ostatní:
pekáč, litinový hrnec... s pokličkou!
papír na pečení, mouka na pomoučení pracovní plochy

Postup:
  1. Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do důlku dáme rozdrobené droždí, přidáme cukr, zalijeme teplou vodou a  mlékem necháme vzejít kvásek, což bude trvat asi 15 minut
  2. Přidáme sůl a kmín, ručně, nebo pomocí elektrického robotu vypracujeme hustší těsto
  3. Poprášíme moukou, necháme vykynout nejlépe do druhého dne (je dobré si těsto večer připravit a ráno upéci chleba)
  4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, ručně důkladně propracujeme, vytvarujeme do tvaru klasického chleba, vytvarujeme buď bochník oválný, nebo kulatý, necháme kynout (skvělé jsou ošatky na kynutí chleba, pak má výsledný produkt úžasnou strukturu), necháme řádně vykynout
  5. Troubu rozehřejeme na 210 °C, na chvíli do ní vložíme prohřát nádobu s pokličkou, v které budeme chleba péci (pekáč, litinový hrnec…)
  6. Teplou nádobu vyjmeme z trouby, vyložíme papírem na pečení, opatrně přendáme vykynutý chleba, přiklopíme nahřátou pokličkou, necháme 15 až 20 minut kynout
  7. Před vložením do trouby chleba potřeme vodou, dáme péci
  8. Pečeme na 210 °C zaklopené 15 minut, potom teplotu v troubě snížíme na 160 °C a pečeme cca 40 minut, pak odklopené dopékáme na barvu, tak 10-15 minut, prostě pěkně dozlatova
  9. Po vytáhnutí z trouby necháme mírně zchládnout, pak chleba znovu potřeme nebo postříkáme vodou a necháme úplně prochladnout.
Poznámka:

Znáte přepočty na droždí? Stačí kliknout na tento odkaz: Čerstvé droždí verzus to instantní (sušené).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy