Pokud dodržíte postup i příslušné množství všech surovin, chleba upečený podle tohoto receptu se vám určitě povede. Bude krásně nadýchaný, bude mít úžasně křupavou kůrčičku, vonět po kmínu a vydrží i několik dní měkký.
Ingredience:
Rozpis na 1 bochník: | |
500 g | hladké mouky nebo hladkou + chlebovou 1:1 |
1/2 ks | kostka čerstvého droždí nebo sáček sušeného droždí |
150 ml | vlažného mléka |
150 ml | teplé vody |
2 kávové lžičky | drceného kmínu |
2 kávové lžičky | cukru |
2 rovné kávové lžičky | soli |
voda na potření chleba | |
Ostatní: | |
pekáč, litinový hrnec... s pokličkou! | |
papír na pečení, mouka na pomoučení pracovní plochy |
Postup:
- Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do důlku dáme rozdrobené droždí, přidáme cukr, zalijeme teplou vodou a mlékem necháme vzejít kvásek, což bude trvat asi 15 minut
- Přidáme sůl a kmín, ručně, nebo pomocí elektrického robotu vypracujeme hustší těsto
- Poprášíme moukou, necháme vykynout nejlépe do druhého dne (je dobré si těsto večer připravit a ráno upéci chleba)
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, ručně důkladně propracujeme, vytvarujeme do tvaru klasického chleba, vytvarujeme buď bochník oválný, nebo kulatý, necháme kynout (skvělé jsou ošatky na kynutí chleba, pak má výsledný produkt úžasnou strukturu), necháme řádně vykynout
- Troubu rozehřejeme na 210 °C, na chvíli do ní vložíme prohřát nádobu s pokličkou, v které budeme chleba péci (pekáč, litinový hrnec…)
- Teplou nádobu vyjmeme z trouby, vyložíme papírem na pečení, opatrně přendáme vykynutý chleba, přiklopíme nahřátou pokličkou, necháme 15 až 20 minut kynout
- Před vložením do trouby chleba potřeme vodou, dáme péci
- Pečeme na 210 °C zaklopené 15 minut, potom teplotu v troubě snížíme na 160 °C a pečeme cca 40 minut, pak odklopené dopékáme na barvu, tak 10-15 minut, prostě pěkně dozlatova
- Po vytáhnutí z trouby necháme mírně zchládnout, pak chleba znovu potřeme nebo postříkáme vodou a necháme úplně prochladnout.
Znáte přepočty na droždí? Stačí kliknout na tento odkaz: Čerstvé droždí verzus to instantní (sušené).