REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jednoduchý domácí kmínový chléb pečený v hrnci

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokud dodržíte postup i příslušné množství všech surovin, chleba upečený podle tohoto receptu se vám určitě povede. Bude krásně nadýchaný, bude mít úžasně křupavou kůrčičku, vonět po kmínu a vydrží i několik dní měkký.


Ingredience:
Rozpis na 1 bochník:
500 ghladké mouky nebo hladkou + chlebovou 1:1
1/2 kskostka čerstvého droždí nebo sáček sušeného droždí
150 mlvlažného mléka
150 mlteplé vody
2 kávové lžičkydrceného kmínu
2 kávové lžičkycukru
2 rovné kávové lžičkysoli
voda na potření chleba
Ostatní:
pekáč, litinový hrnec... s pokličkou!
papír na pečení, mouka na pomoučení pracovní plochy

Postup:
  1. Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do důlku dáme rozdrobené droždí, přidáme cukr, zalijeme teplou vodou a  mlékem necháme vzejít kvásek, což bude trvat asi 15 minut
  2. Přidáme sůl a kmín, ručně, nebo pomocí elektrického robotu vypracujeme hustší těsto
  3. Poprášíme moukou, necháme vykynout nejlépe do druhého dne (je dobré si těsto večer připravit a ráno upéci chleba)
  4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, ručně důkladně propracujeme, vytvarujeme do tvaru klasického chleba, vytvarujeme buď bochník oválný, nebo kulatý, necháme kynout (skvělé jsou ošatky na kynutí chleba, pak má výsledný produkt úžasnou strukturu), necháme řádně vykynout
  5. Troubu rozehřejeme na 210 °C, na chvíli do ní vložíme prohřát nádobu s pokličkou, v které budeme chleba péci (pekáč, litinový hrnec…)
  6. Teplou nádobu vyjmeme z trouby, vyložíme papírem na pečení, opatrně přendáme vykynutý chleba, přiklopíme nahřátou pokličkou, necháme 15 až 20 minut kynout
  7. Před vložením do trouby chleba potřeme vodou, dáme péci
  8. Pečeme na 210 °C zaklopené 15 minut, potom teplotu v troubě snížíme na 160 °C a pečeme cca 40 minut, pak odklopené dopékáme na barvu, tak 10-15 minut, prostě pěkně dozlatova
  9. Po vytáhnutí z trouby necháme mírně zchládnout, pak chleba znovu potřeme nebo postříkáme vodou a necháme úplně prochladnout.
Poznámka:

Znáte přepočty na droždí? Stačí kliknout na tento odkaz: Čerstvé droždí verzus to instantní (sušené).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy