REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jednoduchý domácí kmínový chléb pečený v hrnci

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokud dodržíte postup i příslušné množství všech surovin, chleba upečený podle tohoto receptu se vám určitě povede. Bude krásně nadýchaný, bude mít úžasně křupavou kůrčičku, vonět po kmínu a vydrží i několik dní měkký.


Ingredience:
Rozpis na 1 bochník:
500 ghladké mouky nebo hladkou + chlebovou 1:1
1/2 kskostka čerstvého droždí nebo sáček sušeného droždí
150 mlvlažného mléka
150 mlteplé vody
2 kávové lžičkydrceného kmínu
2 kávové lžičkycukru
2 rovné kávové lžičkysoli
voda na potření chleba
Ostatní:
pekáč, litinový hrnec... s pokličkou!
papír na pečení, mouka na pomoučení pracovní plochy

Postup:
  1. Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do důlku dáme rozdrobené droždí, přidáme cukr, zalijeme teplou vodou a  mlékem necháme vzejít kvásek, což bude trvat asi 15 minut
  2. Přidáme sůl a kmín, ručně, nebo pomocí elektrického robotu vypracujeme hustší těsto
  3. Poprášíme moukou, necháme vykynout nejlépe do druhého dne (je dobré si těsto večer připravit a ráno upéci chleba)
  4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, ručně důkladně propracujeme, vytvarujeme do tvaru klasického chleba, vytvarujeme buď bochník oválný, nebo kulatý, necháme kynout (skvělé jsou ošatky na kynutí chleba, pak má výsledný produkt úžasnou strukturu), necháme řádně vykynout
  5. Troubu rozehřejeme na 210 °C, na chvíli do ní vložíme prohřát nádobu s pokličkou, v které budeme chleba péci (pekáč, litinový hrnec…)
  6. Teplou nádobu vyjmeme z trouby, vyložíme papírem na pečení, opatrně přendáme vykynutý chleba, přiklopíme nahřátou pokličkou, necháme 15 až 20 minut kynout
  7. Před vložením do trouby chleba potřeme vodou, dáme péci
  8. Pečeme na 210 °C zaklopené 15 minut, potom teplotu v troubě snížíme na 160 °C a pečeme cca 40 minut, pak odklopené dopékáme na barvu, tak 10-15 minut, prostě pěkně dozlatova
  9. Po vytáhnutí z trouby necháme mírně zchládnout, pak chleba znovu potřeme nebo postříkáme vodou a necháme úplně prochladnout.
Poznámka:

Znáte přepočty na droždí? Stačí kliknout na tento odkaz: Čerstvé droždí verzus to instantní (sušené).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy