Další levný recept Ládi Hrušky, tentokrát na chutný domácí chléb.
Ingredience:
3 hrnky | hladké mouky |
1,5 hrnku | vody |
1,5 lžičky | soli |
0,5 lžičky | sušeného droždí |
drcený kmín | |
mouka na pomoučení pracovní plochy | |
litinový (skleněný) pekáček i s poklopem |
Postup:
1. V míse smícháme hladkou mouku, sušené droždí, drcený kmín a sůl
2. Přilijeme vlažnou vodu, promícháme a zakryté utěrkou nebo fólií necháme kynout 12-18 hodin
3. Těsto vyndáme na pomoučenou pracovní desku a několikrát ho přehneme přes sebe
4. Těsto posypeme moukou a necháme chvíli odpočinout, pak těsto vytvarujeme do tvaru bochníku a necháme další 1 hodinu kynout
5. Troubu necháme rozehřát na 200 °C včetně litinového (skleněného) pekáčku s poklopem
6. Bochník vložíme opatrně do pekáčku, zaklopíme a pečeme 30 minut, odklopené dalších 20 minut.
Kdo má rád může zkusit do základu zamíchat na tuku opečenou cibulku, různá semínka, nebo třeba škvarky. Znáte přepočty na droždí? Stačí kliknout na tento odkaz: Čerstvé droždí verzus to instantní (sušené).
Poznámka:Pokud budete na chleba moc spěchat, stačí, když ho necháte kynout 2-4 hodiny, pak se také povede. Další recepty Ládi Hrušky najdete zde: Recepty Ládi Hrušky z TV Nova rozvířily internetový svět gastronomie v Česku!.Vyzkoušeno!, foto: Věra Ozana