Klasika českých kuchyní, chutná koprová polévka s vložkou brambor.
Ingredience:
1, 5 l | vody |
0,5 l | kyselého mléka nebo smetany |
1 svazek | čerstvého kopru nebo 2 lžíce sterilovaného kopru |
1/2 šálku | čerstvých nebo sušených hub |
1–2 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | octa |
4 ks | větší brambory |
1 ks | středně velké cibule |
1 ks | vejce |
1 ks | kostky masoxu |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Do hrnce s vodou přidáme oloupanou nadrobno pokrájenou cibuli, lžičku kmínu a houby (sušené předem na 15-20 minut namočíme), dáme vařit
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, propláchneme je vodou a dáme je do polévky
3. Přidáme v ruce rozmělněnou kostku masoxu a vaříme, až nám brambory změknou
4. V mléce rozmícháme mouku a vlijeme ji do polévky, dobře promícháme a přivedeme ji opět k varu
5. Kopr jemně usekáme a vmícháme do polévky, vše necháme ještě chvíli povařit, přikyselíme octem, přisolíme a po ukončení varu vmícháme rozšlehané vejce
6. Koprovku dále nevaříme, můžeme ji zjemnit lžičkou másla.
Kdo nemá rád rozšlehané vejce v polévkách, může vajíčko uvařit natvrdo, nakrájet na kostičky a dát do polévky jako vložku a ne jako zavářku.