Se slaninou na másle nad ohněm uvařené špičky mladých kopřiv zabalené v alobale, vhodné jako příloha k tábornickému menu.
Ingredience:
2-3 hrsti | nahrubo nasekaných mladých listů ze špiček kopřiv |
50-60 g | kostiček slaniny |
1/2 šálku | pitné vody |
1 lžička | másla |
pepř | |
sůl | |
alobal | |
otevřený venkovní oheň | |
klacek nebo rozštípnutá větev |
Postup:
1. Alobal přeložíme tak, aby vznikly dvě vrstvy, vytvarujeme sáček, do kterého pak dáme omyté, nahrubo nasekané mladé špičky kopřiv a několik kostek slaniny, vše osolíme a opepříme
2. Nakonec přidáme máslo a vodu, sáček dobře uzavřeme a upevníme na klacek nebo do rozštípnuté větve, kterou pak dáme těsně nad přímý oheň
3. Vaříme 15 minut, pak sáček sundáme ze zdroje tepla a opatrně otevřeme, špenát podáváme jako přílohu například ke grilovaným masům.
Špenát lze vylepšit nudličkami ze šípku.
Poznámka:Více o vaření v alobalu nad ohněm viz. naše škola vaření zde: Provizorní nádoba na vaření nad ohněm z větve a alobalu.