Rýže uvařená na sladko, servírovaná s jahodami marinovanými v nálevu z medu a balzamikové redukce.
Ingredience:
16 ks | jahod |
1 ks | vanilkový lusk |
200 g | jasmínové rýže Lagris |
800 ml | kokosového mléka |
400 ml | vody |
8 lžic | cukru krupice |
2 lžíce | medu |
1 lžíce | balzamikové redukce |
1 lžíce | strouhané citronové kůry |
mletý pepř dle chuti | |
pár lístků máty |
Postup:
- Jahody očistíme, pokrájíme na plátky a dáme do misky. Z medu a balzamikové redukce si smícháme marinádu a promícháme ji s jahodami. Zakryjeme fólií a necháme odpočívat alespoň hodinu, jahody získají marinováním ještě lahodnější chuť.
- Rýži propláchneme a dáme ji vařit na mírném plameni do 400 ml mírně osolené vody, do které jsme přidali i citronovou kůru, cukr a vydlabaný vnitřek vanilkového lusku. Vaříme ji dvanáct minut bez míchání. Pak vmícháme všechno kokosové mléko a pomalu vaříme dalších sedm minut, tentokrát už za občasného promíchání.
- Uvařenou kokosovou rýži necháme vychladnout, pak ji přendáme do hezkých mističek, zakryjeme je potravinovou fólií a dáme do chladničky.
- Před podáváním ozdobíme marinovanými jahodami. Můžeme ozdobit čerstvě mletým pepřem a lístky máty.