Napařené knedlíky připravené z brambor, mouky, šunky, špeku, vejce, bagetky, soli a zelené petrželové nati, servírované s nakládaným, pak povařeným červeným zelím smíchaným spolu s orestovanou, zkaramelizovanou cibulí a jablky.
Ingredience:
Na knedlík se špekem, šunkou a petrželkou: | |
4 ks | brambory |
2 ks | vejce |
1/2 ks | bagety (kvalitní, od pekaře) |
1 balení | šunky (Zvonařky) |
1,5 hrnku | hrubé mouky |
zelená petrželová nať | |
kousek špeku | |
špetka soli | |
napařováček s vodou na uvaření knedlíků | |
Na červené zelí na cibulce a jablku: | |
1 balení | červeného zelí (sterilované, naložené ve sladkokyselém nálevu) |
1 ks | středně velká cibule |
1 ks | jablko |
2 lžíce | slunečnicového oleje |
1 lžíce | řtinového cukru |
špetka soli | |
voda |
Postup:
1. Uvaříme brambory ve slupce, po uvaření je oloupáme, nastrouháme, přidáme hrubou mouku, 2 vejce, špetku soli
2. Na pánvičce lehce osmahneme nadrobno nakrájenou šunku spolu s nadrobno nakrájeným špekem, ke konci přidáme nadrobno nakrájenou petrželovou nať, necháme vychladnout
3. Bagetku z předešlého dne (nebo i zcela ztvrdlou) pokrájíme na drobné kostičky
4. Vše spolu smícháme a vytvoříme knedlíkové šišky
5. Knedlíky vaříme na pářeči cca 20 minut
6. Hotové, okapané servírujeme se zelím.
Příprava zelí na cibulce a jablku:
1. Červené zelí ve sladkokyselém nálevu dáme do hrnce, zalijeme vodou, lehce osolíme a dáme vařit
2. Vedle na pánvičce si osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli a jedno nahrubo nastrouhané jablko, když je cibulka s jablíčky osmahnutá dozlatova, tak ji lehce posypeme třtinovým cukrem a posolíme špetkou soli, pořádně promícháme
3. Doměkka uvařené zelí slijeme a smícháme jej se zkaramelizovanou cibulkou a jablíčky.
Jako ozdobu celého jídla jsem zvolila též zkaramelizovanou cibuli a jablka, připravenou stejným způsobem jako tu, kterou jsem zamíchala do zelí, jen s tím rozdílem, že jsem jak cibuli, tak jablíčka pokrájela na větší kusy.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová