REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Knedlíky se šunkou, špekem a petrželkou, servírované s červeným zelím

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Napařené knedlíky připravené z brambor, mouky, šunky, špeku, vejce, bagetky, soli a zelené petrželové nati, servírované s nakládaným, pak povařeným červeným zelím smíchaným spolu s orestovanou, zkaramelizovanou cibulí a jablky.


Ingredience:
Na knedlík se špekem, šunkou a petrželkou:
4 ksbrambory
2 ksvejce
1/2 ksbagety (kvalitní, od pekaře)
1 baleníšunky (Zvonařky)
1,5 hrnkuhrubé mouky
zelená petrželová nať
kousek špeku
špetka soli
napařováček s vodou na uvaření knedlíků
Na červené zelí na cibulce a jablku:
1 baleníčerveného zelí (sterilované, naložené ve sladkokyselém nálevu)
1 ksstředně velká cibule
1 ksjablko
2 lžíceslunečnicového oleje
1 lžíceřtinového cukru
špetka soli
voda

Postup:

1. Uvaříme brambory ve slupce, po uvaření je oloupáme, nastrouháme, přidáme hrubou mouku, 2 vejce, špetku soli
2. Na pánvičce lehce osmahneme nadrobno nakrájenou šunku spolu s nadrobno nakrájeným špekem, ke konci přidáme nadrobno nakrájenou petrželovou nať, necháme vychladnout
3. Bagetku z předešlého dne (nebo i zcela ztvrdlou) pokrájíme na drobné kostičky
4. Vše spolu smícháme a vytvoříme knedlíkové šišky
5. Knedlíky vaříme na pářeči cca 20 minut
6. Hotové, okapané servírujeme se zelím.

Příprava zelí na cibulce a jablku:
1. Červené zelí ve sladkokyselém nálevu dáme do hrnce, zalijeme vodou, lehce osolíme a dáme vařit
2. Vedle na pánvičce si osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli a jedno nahrubo nastrouhané jablko, když je cibulka s jablíčky osmahnutá dozlatova, tak ji lehce posypeme třtinovým cukrem a posolíme špetkou soli, pořádně promícháme
3. Doměkka uvařené zelí slijeme a smícháme jej se zkaramelizovanou cibulkou a jablíčky.

Doporučení:

Jako ozdobu celého jídla jsem zvolila též zkaramelizovanou cibuli a jablka, připravenou stejným způsobem jako tu, kterou jsem zamíchala do zelí, jen s tím rozdílem, že jsem jak cibuli, tak jablíčka pokrájela na větší kusy.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy