Opečené plátky masa podušené doměkka na zkaramelizované cibuli spolu s vývarem, vínem a citronovou šťávou, servírované s rizotem, ozdobené osmaženým špenátem.
Ingredience:
4 ks | plátků z kližky |
4 ks | stroužků česneku |
3 ks | rozdrcených hřebíčků |
1 dcl | bílého vína |
1/4 kg | cibule |
50 g | másla |
50 g | olivového oleje |
4 lžičky | cukru |
3 lžičky | mletého barevného pepře |
1 lžička | citronové šťávy |
šťáva z 1 citronu | |
hovězí vývar | |
sůl | |
Na rizoto: | |
150 g | pohanky |
150 g | mrkve |
50 g | angliceké slaniny |
30 g | cibule |
20 g | olivového oleje |
2 ks | stroužků česneku |
0,2 l | vývaru |
bílý mletý pepř | |
sůl | |
Na ozdobení: | |
200 g | čerstvého špenátu |
20 g | másla |
sůl |
Postup:
1. Očištěné maso omyjeme, osušíme, blány na krajích nařízneme, aby se maso nekroutilo, zlehka naklepeme, potřeme rozdrcenými hřebíčky s mletým barevným pepřem a v pánvi na másle a části rozehřátého oleje po obou stranách opečeme, vyjmeme a ponecháme v teple
2. Na zbylém oleji osmahneme oloupané na drobno nakrájené cibule a když jsou cibule zlatavé, zmírníme plamen, přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat
3. Plátky masa vrátíme zpět, podlijeme trochou vývaru, osolíme, přidáme šťávu i na jemno nastrouhanou kůru z citronu, bílé víno a pod pokličkou dusíme asi 90 minut doměkka za občasného podlévání vývarem, šťávu nezahušťujeme
4. Mezitím na pohankovou rýži vyškvaříme v oleji na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na drobno nakrájenou oloupanou cibuli i očištěnou mrkev, orestujeme, přidáme oloupané prolisované stroužky česneku, spařenou pohanku, sůl, pepř, promícháme, přilijeme vývar, asi 4 minuty vaříme a pak necháme pod pokličkou v teple dojít.
5. Špenát opereme, vykrájíme tvrdé stopky, na rozehřátém másle osmažíme, osolíme, dáme na plátky masa a podáváme s rizotem.
Místo hovězí kližky můžeme použít jehněčí plec.