REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kližka na víně s pohankovým rizotem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opečené plátky masa podušené doměkka na zkaramelizované cibuli spolu s vývarem, vínem a citronovou šťávou, servírované s rizotem, ozdobené osmaženým špenátem.


Ingredience:
4 ksplátků z kližky
4 ksstroužků česneku
3 ksrozdrcených hřebíčků
1 dclbílého vína
1/4 kgcibule
50 gmásla
50 golivového oleje
4 lžičkycukru
3 lžičkymletého barevného pepře
1 lžičkacitronové šťávy
šťáva z 1 citronu
hovězí vývar
sůl
Na rizoto:
150 gpohanky
150 gmrkve
50 gangliceké slaniny
30 gcibule
20 golivového oleje
2 ksstroužků česneku
0,2 lvývaru
bílý mletý pepř
sůl
Na ozdobení:
200 gčerstvého špenátu
20 gmásla
sůl

Postup:

1. Očištěné maso omyjeme, osušíme, blány na krajích nařízneme, aby se maso nekroutilo, zlehka naklepeme, potřeme rozdrcenými hřebíčky s mletým barevným pepřem a v pánvi na másle a části rozehřátého oleje po obou stranách opečeme, vyjmeme a ponecháme v teple
2. Na zbylém oleji osmahneme oloupané na drobno nakrájené cibule a když jsou cibule zlatavé, zmírníme plamen, přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat
3. Plátky masa vrátíme zpět, podlijeme trochou vývaru, osolíme, přidáme šťávu i na jemno nastrouhanou kůru z citronu, bílé víno a pod pokličkou dusíme asi 90 minut doměkka za občasného podlévání vývarem, šťávu nezahušťujeme
4. Mezitím na pohankovou rýži vyškvaříme v oleji na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na drobno nakrájenou oloupanou cibuli i očištěnou mrkev, orestujeme, přidáme oloupané prolisované stroužky česneku, spařenou pohanku, sůl, pepř, promícháme, přilijeme vývar, asi 4 minuty vaříme a pak necháme pod pokličkou v teple dojít.
5. Špenát opereme, vykrájíme tvrdé stopky, na rozehřátém másle osmažíme, osolíme, dáme na plátky masa a podáváme s rizotem.

Doporučení:

Místo hovězí kližky můžeme použít jehněčí plec.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy