REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kližka na víně s pohankovým rizotem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opečené plátky masa podušené doměkka na zkaramelizované cibuli spolu s vývarem, vínem a citronovou šťávou, servírované s rizotem, ozdobené osmaženým špenátem.


Ingredience:
4 ksplátků z kližky
4 ksstroužků česneku
3 ksrozdrcených hřebíčků
1 dclbílého vína
1/4 kgcibule
50 gmásla
50 golivového oleje
4 lžičkycukru
3 lžičkymletého barevného pepře
1 lžičkacitronové šťávy
šťáva z 1 citronu
hovězí vývar
sůl
Na rizoto:
150 gpohanky
150 gmrkve
50 gangliceké slaniny
30 gcibule
20 golivového oleje
2 ksstroužků česneku
0,2 lvývaru
bílý mletý pepř
sůl
Na ozdobení:
200 gčerstvého špenátu
20 gmásla
sůl

Postup:

1. Očištěné maso omyjeme, osušíme, blány na krajích nařízneme, aby se maso nekroutilo, zlehka naklepeme, potřeme rozdrcenými hřebíčky s mletým barevným pepřem a v pánvi na másle a části rozehřátého oleje po obou stranách opečeme, vyjmeme a ponecháme v teple
2. Na zbylém oleji osmahneme oloupané na drobno nakrájené cibule a když jsou cibule zlatavé, zmírníme plamen, přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat
3. Plátky masa vrátíme zpět, podlijeme trochou vývaru, osolíme, přidáme šťávu i na jemno nastrouhanou kůru z citronu, bílé víno a pod pokličkou dusíme asi 90 minut doměkka za občasného podlévání vývarem, šťávu nezahušťujeme
4. Mezitím na pohankovou rýži vyškvaříme v oleji na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na drobno nakrájenou oloupanou cibuli i očištěnou mrkev, orestujeme, přidáme oloupané prolisované stroužky česneku, spařenou pohanku, sůl, pepř, promícháme, přilijeme vývar, asi 4 minuty vaříme a pak necháme pod pokličkou v teple dojít.
5. Špenát opereme, vykrájíme tvrdé stopky, na rozehřátém másle osmažíme, osolíme, dáme na plátky masa a podáváme s rizotem.

Doporučení:

Místo hovězí kližky můžeme použít jehněčí plec.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy