Zelí z podušených kedluben, servírované s opečeným uzeným masem a vařenými haluškami.
Ingredience:
1 balení | halušek |
Na zelí: | |
3 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | hladké mouky |
4 ks | středně velkých mladých kedluben |
1 ks | velké bílé cibule |
cukr a ocet na dochucení | |
voda | |
kmín | |
sůl | |
Na maso: | |
2 lžíce | olivového oleje |
300 g | vařeného uzeného masa |
1 ks | větší červené cibule |
Postup:
1. Kedlubny oloupeme, nastrouháme na jemné nudličky a lístky z chrástu nasekáme
2. V kastrolu do rozehřátého oleje přidáme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, nastrouhané kedlubny, poprášíme kmínem i solí a lehce osmahneme
3. Zasypeme moukou, podlijeme několika lžícemi vody a dusíme doměkka (asi 12 minut), potom zakápneme trochou octa, vmícháme nasekané lístky a podle chuti přidáme špetku cukru
4. V pánvi na rozehřátém oleji orestujeme oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme uzené maso nakrájené na proužky a osmahneme
5. Halušky připravíme podle návodu na obalu a ihned podáváme spolu se zelím a masem.
Kdo nemá rád polotovary, může si připravit halušky podle tohoto receptu: Slovenské halušky bramborové.