Teplý dezert z bramborovo-tvarohových knedlíčků, přelitých teplou omáčkou z kousků jahod a rebarbory.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
Na knedlíčky: | |
225 g | brambor |
150 g | měkkého tvarohu |
60 g | rozinek |
50 g | cukru |
1 sáček | vanilkového cukru |
1 ks | vejce |
50 ml | rumu |
Na omáčku: | |
350 g | jahod |
250 g | rebarbory |
150 ml | jablečné šťávy |
2 lžíce | cukru |
2 lžíce | citrónové šťávy |
1 lžíce | škrobové moučky |
voda |
Postup:
1. Okapané brambory uvaříme doměkka a necháme je vychladnout, pak je nastrouháme na jemno 2. Rozinky v misce zalijeme rumem
3. Do jiné misky vložíme tvaroh, přidáme vejce, oba cukry a vymačkané rozinky
4. Suroviny dobře promícháme i s nastrouhanými brambory, vypracujeme těsto, které necháme 10 minut odpočinout
5. Z těsta vytvarujeme malé knedlíčky, ty vaříme 10 minut v mírně osolené vodě, pak je vytáhneme a necháme důkladně okapat
6. Na omáčku rozmačkáme 150 g jahod (ostatní ponecháme stranou), rabarboru oloupeme, nakrájíme na plátky, zalijeme jablečnou šťávou, přidáme 2 lžíce cukru a necháme 3 minuty podusit
7. Škrobovou moučku zalijeme 2 lžícemi studené vody, dobře zamícháme a přilijeme k podušené rebarboře, společně krátce povaříme
8. V této fázi do omáčky přimícháme rozmačkané jahody, citrónovou šťávu a celé jahody
9. Knedlíčky rozdělíme na talíře a přelijeme je teplou omáčkou, ihned podáváme.