REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Klasické tvarohové koláčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční české koláčky plněné tvarohovou náplní, ozdobené povidly a drobenkou.


Ingredience:
Na těsto:
250 gpolohrubé mouky
250 ghladké mouky
200 guvařených nastrouhaných brambor
80 grozpuštěného másla
80 gmoučkového cukru
250 mlmléka
1 ksvejce
1/2 kskostky droždí
1 lžičkasoli
(olej)
Na náplň:
250 gtvarohu
2 lžícecukru
1 lžičkasolamnylu (škrobová moučka)
1 ksžloutku
Na drobenku:
140 ghladké nebo polohrubé mouky
100 gmásla nebo tuku (oleje)
100 gcukru
dle chuti vanilkový cukr

Postup:

1. Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící cukru, lžící hladké mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek
2. Zbylý cukr, hladkou mouku, vlažné mléko a další ingredience na těsto promícháme, přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme na teplém místě cca 60 minut kynout
3. Těsto po vykynutí vyválím na 0,5 cm silnou placku a vykrájím kolečka o průměru 5 cm, naplníme tvarohovou náplní (všechny ingredience na náplň spolu promícháme) a zabalíme, uprostřed každého bochánku vajíčkem vytlačíme důlek a jednotlivé koláčky ještě potřeme rozšlehaným vejcem
4. Důlky vyplníme povidly a povrch posypeme drobenkou umíchanou z hladké mouky, cukru a oleje, koláčky necháme na plechu dalších 20 min kynout
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 min, vytažené z trouby můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.

Doporučení:

Brambory v těstě cítit nejsou, je to starý trik našich předků, aby pečivo zůstalo dlouho vláčné a neztvrdlo.

Poznámka:

Recept i s fotografií nám na stránky facebooku vložila paní Věra Skoumalová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy