Tradiční české koláčky plněné tvarohovou náplní, ozdobené povidly a drobenkou.
Ingredience:
Na těsto: | |
250 g | polohrubé mouky |
250 g | hladké mouky |
200 g | uvařených nastrouhaných brambor |
80 g | rozpuštěného másla |
80 g | moučkového cukru |
250 ml | mléka |
1 ks | vejce |
1/2 ks | kostky droždí |
1 lžička | soli |
(olej) | |
Na náplň: | |
250 g | tvarohu |
2 lžíce | cukru |
1 lžička | solamnylu (škrobová moučka) |
1 ks | žloutku |
Na drobenku: | |
140 g | hladké nebo polohrubé mouky |
100 g | másla nebo tuku (oleje) |
100 g | cukru |
dle chuti vanilkový cukr |
Postup:
1. Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící cukru, lžící hladké mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek
2. Zbylý cukr, hladkou mouku, vlažné mléko a další ingredience na těsto promícháme, přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme na teplém místě cca 60 minut kynout
3. Těsto po vykynutí vyválím na 0,5 cm silnou placku a vykrájím kolečka o průměru 5 cm, naplníme tvarohovou náplní (všechny ingredience na náplň spolu promícháme) a zabalíme, uprostřed každého bochánku vajíčkem vytlačíme důlek a jednotlivé koláčky ještě potřeme rozšlehaným vejcem
4. Důlky vyplníme povidly a povrch posypeme drobenkou umíchanou z hladké mouky, cukru a oleje, koláčky necháme na plechu dalších 20 min kynout
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 min, vytažené z trouby můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.
Brambory v těstě cítit nejsou, je to starý trik našich předků, aby pečivo zůstalo dlouho vláčné a neztvrdlo.
Poznámka:Recept i s fotografií nám na stránky facebooku vložila paní Věra Skoumalová.