REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kedlubnová polévka podle Pavla Berkyho

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

“Nejsem úplně polévkový typ. Pamatuju si, že mě máma musela vždy nutit, abych před tím, než se zakousnu do masa, snědl alespoň pár lžic vývaru. Nakonec jsem pokaždé tu polévku snědl skoro celou. Nevím, možná to byla jen touha co nejdřív se pustit do toho zlatavého kuřátka, které na mě čekalo vedle na talíři. Tohle je celkem jednoduchý recept na polévku, která vás dokonale uspokojí, a to i když nejste úplný fanda zeleninových polévek. Výborná volba když nemáte chuť na vývar s nudlemi, nebo jen potřebujete obohatit váš rodinný jídelníček.”


Ingredience:
počet porcí: 8
Kedlubnová polévka:
3 ksvětších kedlubny
2 kspetržele
1 kscibule
1 lzeleninového vývaru
120 mlsmetany
2 polévkové lžíceolivového oleje
1 čajová lžičkakmínu
petrželová nať
tymián
pepř
sůl
Rozvar:
25 mlvinného octa
1 ksbobkového listu
1 ksstroužek česneku
Chlebíček s nakládanými ředkvičkami:
chléb
2-3 ksčervených ředkviček
100 ml vinného octa
2 polévkové lžícemedu
majonéza (ideálně domácí)
čerstvé oregano
bobkový list
máslo
pepř
sůl

Postup:
  1. V kastrolu rozehřejte olivový olej.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno a společně s tymiánem dejte kastrolu.
  3. Restujte přibližně 1 minutu, poté přidejte očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu a za občasného míchání restujte další minutu.
  4. Přilijte vývar, přidejte kmín, sůl, pepř, zamíchejte a nechte polévku vařit až do změknutí zeleniny.
  5. Když je zelenina měkká, přidejte smetanu a čerstvou petrželovou nať. Vařte 1 minutu.
  6. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a přeceďte přes sítko.
  7. Nakonec polévku dochuťte přeceděným octovým rozvarem.

Octový rozvar:

  1. V malém kastrůlku smíchejte ocet, bobkový list a oloupaný rozmáčknutý česnek.
  2. Přiveďte k varu, poté sundejte z plotny a nechte louhovat 5 minut.

Chlebíček s nakládanými ředkvičkami:

  1. Z krajíce chleba vykrojte dva obdélníky a na másle je na pánvi opečte dozlatova.
  2. Do rendlíku nalijte vinný ocet, přidejte 50 ml vody, med, bobkový list, sůl a pepř. Zamíchejte a směs přiveďte k varu. Poté rendlík z plotny odstavte a nechte rozvar vystydnout na pokojovou teplotu.
  3. Ředkvičky nakrájejte na co nejtenčí plátky. Dejte je do rozvaru a nechte je v něm marinovat minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc.
  4. Na opečený chléb dejte vrstvu majonézy a na ní vyskládejte plátky nakládané ředkvičky. Nakonec dozdobte lístky čerstvého oregana.
Doporučení:

K polévce se také skvěle hodí pošírované vejce.

Poznámka:

Tento a více jak 100 dalších zajímavých receptů najdete v nové kuchařce Pavla Berkyho, kterou Ministerstvo kultury a Památník národního písemnictví letos ocenili jako jednu z nejkrásnějších knih roku! Prohlédnout i zakoupit si ji můžete na www.pavelberky.com.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Radegast odehraje na Colours of Ostrava kvalitní pivní servis se speciální limitkou piva Rezist

Pivovar Radegast, tradiční partner festivalu Colours of Ostrava, letos opět naservíruje bohatou nabídku pivních zážitků. Návštěvníci si na festivalu vychutnají nejen oblíbená piva Radegast Rázná 10, Radegast Ryze Hořká 12 a Radegast Ratar, ale také limitovanou várku Radegast Rezist, uvařeného ze speciálně vyšlechtěných odrůd chmele odolných vůči suchu. O prvotřídní pivní servis se postará tým zkušených výčepních a sládků v Radegast Pubu i na dalších 35 výčepních místech po celém areálu. Pivovar Radegast v rámci festivalu postaví unikátní vodní zónu, kde si návštěvníci budou moci zábavnou formou vyzkoušet, jak zadržovat vodu v krajině.

číst dále ...

Užijte si novou fritz-kolu Superzero

Ať už kvůli horkému počasí nebo proto, že chcete ušetřit příjem cukrů, nová fritz-kola Superzero je přesně tím pravým společníkem pro nadcházející měsíce. Je to inovativní nápoj, který spojuje intenzivní chuť originální fritz-koly, a jako bonus má nulový obsah cukru. Ochutnejte a dopřejte si osvěžení bez zbytečných kalorií.

číst dále ...

Třikrát Olomoucké tvarůžky na grilu – tradiční lahůdka v netradičním provedení

Tvarůžkový hamburger nebo plněné žampiony? Grilovací sezóna je v plném proudu a s ní přichází čas na zkoušení nových a netradičních pochoutek. Olomoucké tvarůžky na grilu jsou zajímavým a chutným způsobem, jak si zpestřit letní posezení s přáteli a rodinou. Díky široké škále chutí a variací si každý najde tu pravou kombinaci, která mu zaručeně zachutná. Vyzkoušejte tři netradiční tvarůžkové recepty na gril.

číst dále ...

Rybí vývar v kostkách

Na Slovensku i v Maďarsku jsou oblíbené rybí polévky, například kultovní rybí maďarské hálazslé, perkelty, guláše atd. Firma Masox, či například firma Knorr nebo Maggi zareagovaly a v prodeji je zde rybí vývary v kostce, které pokrmy skvěle dochutí a nemusí se přitom pracně a dlouze vařit rybí vývar…

číst dále ...

Divizna velkokvětá – Verbascum densiflorum

Divizna velkokvětá – Verbascum densiflorum je statná bylina z čeledi krtičníkovitých, rostoucí po celé Evropě. Vyhledává slunná sušší stanoviště a ve volné přírodě se s ní můžeme setkat velmi často v úvozech, kamenitých stráních, skalách. Jedná se o dvouletou bylinu, která v prvním roce vytváří jen růžici přízemních měkkých, plstnatých listů, v druhém roce vytváří až 2 m vysokou lodyhu s listy střídavými a hroznovitě uspořádanými květy. Květy tvoří pětidílný, zvonkovitý kalich s jasně žlutou korunou. Právě květ je předmětem sběru, vyjma semen, která jsou dokonce jedovatá. Pytláci v minulosti semena používali k omamování ryb. Za suchého počasí se sbírá jen květní koruna s tyčinkami, bez zeleného kalichu. Květ se sbírá postupně, podle rozkvětu a to denně, zpravidla od června do září. Květ se suší ve stínu, pokud možno rychle…

číst dále ...

Dopřejte dětem to nejlepší a připravte jim hravé a veselé saláty!

Malí strávníci bývají mnohdy poněkud nároční a dosáhnout prázdných talířů může být doslova nadlidský úkol. Pakliže vám docházejí nápady, ale chcete se vyhnout opakování stále stejných pokrmů, zkuste naše tipy. Vykouzlete z rutinního posezení u stolu zážitek – připravte dětem saláty ze sezónních surovin, které hrají všemi barvami!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.