Vhodná příloha do zmrzlinových pohárů, krémů, pěn a také toto pyré servírujeme k pečeným masům, hlavně zvěřině.
Ingredience:
500 g | jedlých kaštanů |
1 lžička | rumu |
cukrový sirup | |
voda |
Postup:
1. Plody jedlých kaštanů vaříme asi jednu hodinu ve vodě (vodu nesléváme!)
2. Postupně uvařené kaštany po pěti až šesti kusech vytáhneme z vody a oloupeme ne od špičky, ale z protilehlé „tupé“ strany
3. Dobře očištěné kaštany pak vaříme, v původním vývaru z kaštanů, dalších cca 20 minut do změknutí, musíme si dávat pozor, aby se nepřipálily, ale také je nesmíme rozvařit
4. Kaštany ještě za tepla propasírujeme dlaní přes jemné sítko z umělé hmoty
5. Do kaštanové kaše přidáme sirup z cukru a vody, který si můžeme připravit již předem (musí být velmi hustý, aby kaštanovou hmotu nerozředil)
6. Nakonec přidáme rum.
Až budete v obchodě vybírat kaštany pořádně si je prohlédněte, aby nebyly plesnivé. Špatně uskladněné plody jsou totiž k plesnivění velmi náchylné. I doma dlouho ponechané kaštany rychle vysychají. Zabránit tomu můžeme jen rychlou spotřebou nebo zmrazením vyloupaných a povařených plodů. Kaštany pak rozmrazíme pomalu při pokojové teplotě, čímž získají svoji typickou původní chuť i aróma.
Poznámka:Příprava cukrového sirupu viz: Cukrový sirup bez příchuti.