REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Karlovarské rohlíky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté a dříve velmi olíbené slané tukové rohlíky, které se před pečením potřou rozpuštěným sádlem. Báječně chutnají třeba s bílou kávou.


Ingredience:
1 kghladké mouky
250 gtuku (Hera, Stella apod.)
42 gdroždí
40 gsádla na potření rohlíků
30 gsušené smetany do kávy (nebo sušeného mléka)
30 gcukru
430 mlvlažné vody

Postup:

1. V kastrolku si rozpustíme tuk a necháme jej vychladnout
2. Do půllitrové misky rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a mouku a přidáme 150 ml vlažné vody
3. Asi po 15 minutách vzejde kvásek (na povrchu se utvoří bubliny a objem se minimálně zdvojnásobí)
4. Mezi tím nasypeme mouku do hodně velké mísy a smícháme ji se solí a sušeným mlékem
5. Pak vmícháme zbylou vlažnou vodu s vykynutým kváskem a zchladlým tukem
6. Propracujeme nejdříve měchačkou, pak ručně, aby těsto vytvořilo kompaktní, na povrchu lesklou kouli
7. Poprášíme asi třemi lžícemi hladké mouky a zakryjeme utěrkou
8. Uložíme na teplé místo (nebo do trouby, kterou zapneme na 40 °C)
9. Za hodinku (ale klidně až za tři) už můžeme tvarovat rohlíky
10. Odvážíme si zhruba 120 gramové kousky, vytvoříme z nich kuličky a rozválíme je na ovály – asi 20 x 15 cm
11. Rohlíky z delší strany srolujeme a ohneme do tvaru rohlíků – bude to asi 15 kusů
12. Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a ještě 15 minut necháme kynout
13. Pak je potřeme vlahým rozpuštěným sádlem a vložíme do vyhřáté trouby, teplota asi 170 °C
14. Pečeme, dokud mírně na povrchu nezezlátnou – cca 20 minut, ale záleží na vlastnostech vaší trouby
15. Po upečení vyjmeme z trouby, klademe na mřížku a necháme vychladit.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy