REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Karlovarské rohlíky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté a dříve velmi oblíbené slané tukové rohlíky, které se před pečením potřou rozpuštěným sádlem. Báječně chutnají třeba s bílou kávou.


Ingredience:
1 kghladké mouky
250 gtuku (Hera, Stella apod.)
42 gdroždí
40 gsádla na potření rohlíků
30 gsušené smetany do kávy (nebo sušeného mléka)
30 gcukru
430 mlvlažné vody

Postup:
  1. V kastrolku si rozpustíme tuk a necháme jej vychladnout
  2. Do půllitrové misky rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a mouku a přidáme 150 ml vlažné vody, asi po 15 minutách vzejde kvásek (na povrchu se utvoří bubliny a objem se minimálně zdvojnásobí)
  3. Mezi tím nasypeme mouku do hodně velké mísy a smícháme ji se solí a sušeným mlékem, pak vmícháme zbylou vlažnou vodu s vykynutým kváskem a zchladlým tukem, propracujeme nejdříve měchačkou, pak ručně, aby těsto vytvořilo kompaktní, na povrchu lesklou kouli, poprášíme asi třemi lžícemi hladké mouky a zakryjeme utěrkou, uložíme na teplé místo (nebo do trouby, kterou zapneme na 40 °C)
  4. Za hodinku (ale klidně až za tři) už můžeme tvarovat rohlíky; odvážíme si zhruba 120 gramové kousky, vytvoříme z nich kuličky a rozválíme je na ovály – asi 20 x 15 cm, rohlíky z delší strany srolujeme a ohneme do tvaru rohlíků – bude to asi 15 kusů, pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a ještě 15 minut necháme kynout
  5. Pak je potřeme vlahým rozpuštěným sádlem a vložíme do vyhřáté trouby, teplota asi 170 °C, pečeme, dokud mírně na povrchu nezezlátnou – cca 20 minut, ale záleží na vlastnostech vaší trouby
  6. Po upečení vyjmeme plech z trouby, rohlíky klademe na mřížku a necháme vychladit.
Poznámka:

Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy