REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Karlovarské rohlíky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté a dříve velmi olíbené slané tukové rohlíky, které se před pečením potřou rozpuštěným sádlem. Báječně chutnají třeba s bílou kávou.


Ingredience:
1 kghladké mouky
250 gtuku (Hera, Stella apod.)
42 gdroždí
40 gsádla na potření rohlíků
30 gsušené smetany do kávy (nebo sušeného mléka)
30 gcukru
430 mlvlažné vody

Postup:

1. V kastrolku si rozpustíme tuk a necháme jej vychladnout
2. Do půllitrové misky rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a mouku a přidáme 150 ml vlažné vody
3. Asi po 15 minutách vzejde kvásek (na povrchu se utvoří bubliny a objem se minimálně zdvojnásobí)
4. Mezi tím nasypeme mouku do hodně velké mísy a smícháme ji se solí a sušeným mlékem
5. Pak vmícháme zbylou vlažnou vodu s vykynutým kváskem a zchladlým tukem
6. Propracujeme nejdříve měchačkou, pak ručně, aby těsto vytvořilo kompaktní, na povrchu lesklou kouli
7. Poprášíme asi třemi lžícemi hladké mouky a zakryjeme utěrkou
8. Uložíme na teplé místo (nebo do trouby, kterou zapneme na 40 °C)
9. Za hodinku (ale klidně až za tři) už můžeme tvarovat rohlíky
10. Odvážíme si zhruba 120 gramové kousky, vytvoříme z nich kuličky a rozválíme je na ovály – asi 20 x 15 cm
11. Rohlíky z delší strany srolujeme a ohneme do tvaru rohlíků – bude to asi 15 kusů
12. Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a ještě 15 minut necháme kynout
13. Pak je potřeme vlahým rozpuštěným sádlem a vložíme do vyhřáté trouby, teplota asi 170 °C
14. Pečeme, dokud mírně na povrchu nezezlátnou – cca 20 minut, ale záleží na vlastnostech vaší trouby
15. Po upečení vyjmeme z trouby, klademe na mřížku a necháme vychladit.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy