Uvařené porce ryb v kořeněném nálevu, podlité omáčkou připravenou z orestované kořenové zeleniny, švestkových povidel, karamelu, nasekaných mandlí …
Ingredience:
6 ks | porcí kapra |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | menší cibule |
10 ks | mandlí |
3 lžíce | švestkových povidel |
2 lžíce | nastrouhaného chleba |
1 lžíce | oleje |
1 lžička | karamelu |
100 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
50 g | másla |
40 g | nastrouhaného perníku |
30 g | rozinek |
0,4 l | rybího vývaru |
0,25 l | červeného vína |
hrst sušených švestek | |
několik kuliček pepře | |
několik kuliček nového | |
koření | |
trochu tymiánu | |
citrónová šťáva | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Do hrnce vlijeme tolik vody, aby byla očištěná ryba potopená, přidáme ocet, rozpůlenou cibuli a koření, sůl a zvolna 10 minut vaříme
2. Do vroucího nálevu vložíme porce ryby a jakmile se začne voda zase vařit, zmírníme teplotu a vaříme na mírném plameni 12-15 minut 3. Potom rybu opatrně vytáhneme na talíř
4. Zvlášť rozehřejeme máslo, přidáme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, orestujeme ji, podlijeme procezeným vývarem z ryby, přidáme strouhaný perník a chléb, karamel, změklá povidla a víno a vaříme do zhoustnutí
5. Uvařenou omáčku procedíme, přidáme do ní oloupané namočené švestky, rozinky, ještě krásně povaříme (ze švestek by neměly vypadnout pecky) a dochutíme podle potřeby citrónovou šťávou a cukrem
5. Do hotové omáčky vrátíme porce ryby a necháme v chladnu do druhého dne rozležet
6. Před podáváním zvolna ohřejeme.
Kapra načerno podáváme s houskovým knedlíkem.