REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kačena na moravský způsob (se zelím a lokšemi)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dozlatova upečená kachnička servírovaná s podušeným bílým hlávkovým zelím připraveným na sladko-kyselo a bramborovými lokšemi.


Ingredience:
Na kachničku:
1 kskachna připravená na vaření
2 kscibule
4 ksstroužky česneku
2 lžícehladké mouky
kmín
sůl
Na zelí:
1 kgbílého hlávkového zelí
1 kssyrový brambor
1 ksvelké cibule
1 lžícehladké mouky
kmín
voda
ocet
cukr
olej
sůl
Na lokše:
400 guvařených brambor
130 ghladké mouky
4 gsoli
sádlo nebo máslo na pomaštění

Postup:
  1. Omytou a opláchnutou kachnu osolíme zevnitř i z venku, okmínujeme vložíme do pekáče, přidáme kolečka cibule a plátky česneku, mírně podlijeme vodou a pečeme nejprve zaklopené, v průběhu pečení kachnu obracíme a přeléváme vypečenou šťávou, dle potřeby podléváme vodou
  2. Ke konci pečení kachnu dopékáme odklopenou, pěkně na bravu, dozlatova upečenou vyndáme z pekáčku, naporcujeme, přebytečný tuk slijeme do hrnku, zbylou šťávu vydusíme na tuk a zaprášíme moukou, po zasmahnutí zalijeme vodou, povaříme na šťávu a procedíme přes jemný cedník
  3. Jednotlivé porce kachničky servírujeme s podušeným zelím, přelité šťávou a lokšemi.

Příprava zelí:

  1. Z očištěné hlávky zelí vyřízneme košťál, zelí nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky, v cedníku spaříme horkou vodou, přendáme do hrnce, podlijeme vodou, zavřeme poklicí a dusíme tak 30 minut
  2. Zatím, co se zelí dusí, do druhého hrnce dáme sádlo, nasypeme na drobno pokrájenou cibuli, okmínujeme, restujeme, až cibule zezlátne, pak přidáme hladkou mouku, krátce ji zapražíme, jíšku odstavíme ze zdroje tepla a přendáme do misky
  3. Bramboru oloupeme, nastrouháme
  4. Do měkkého zelí zamícháme jíšku, přidáme nastrouhanou bramboru, vše povaříme dalších 5 až 10 minut
  5. V této fázi zelí dochutíme solí, octem a cukrem, zamícháme a ještě krátce podusíme.

Příprava lokší:

  1. Lokše připravujeme nejlépe na litinové pánvi či desce; pánev dáme na zdroj tepla a necháme ji zahřívat
  2. Uvařené, oloupané brambory nastrouháme, přidáme mouku, sůl, vypracujeme těsto, z kterého uválíme váleček
  3. Z válečku odkrajujeme části těsta, na pomoučeném vále tvoříme placky – lokše silné max 3 mm
  4. Lokše opékáme v litinové pánvi 3-4 minuty, upečené placky klademe do misky a jednu ze stran potíráme rozpuštěným sádlem nebo máslem.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy