REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kačena na moravský způsob (se zelím a lokšemi)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dozlatova upečená kachnička servírovaná s podušeným bílým hlávkovým zelím připraveným na sladko-kyselo a bramborovými lokšemi.


Ingredience:
Na kachničku:
1 kskachna připravená na vaření
2 kscibule
4 ksstroužky česneku
2 lžícehladké mouky
kmín
sůl
Na zelí:
1 kgbílého hlávkového zelí
1 kssyrový brambor
1 ksvelké cibule
1 lžícehladké mouky
kmín
voda
ocet
cukr
olej
sůl
Na lokše:
400 guvařených brambor
130 ghladké mouky
4 gsoli
sádlo nebo máslo na pomaštění

Postup:
  1. Omytou a opláchnutou kachnu osolíme zevnitř i z venku, okmínujeme vložíme do pekáče, přidáme kolečka cibule a plátky česneku, mírně podlijeme vodou a pečeme nejprve zaklopené, v průběhu pečení kachnu obracíme a přeléváme vypečenou šťávou, dle potřeby podléváme vodou
  2. Ke konci pečení kachnu dopékáme odklopenou, pěkně na bravu, dozlatova upečenou vyndáme z pekáčku, naporcujeme, přebytečný tuk slijeme do hrnku, zbylou šťávu vydusíme na tuk a zaprášíme moukou, po zasmahnutí zalijeme vodou, povaříme na šťávu a procedíme přes jemný cedník
  3. Jednotlivé porce kachničky servírujeme s podušeným zelím, přelité šťávou a lokšemi.

Příprava zelí:

  1. Z očištěné hlávky zelí vyřízneme košťál, zelí nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky, v cedníku spaříme horkou vodou, přendáme do hrnce, podlijeme vodou, zavřeme poklicí a dusíme tak 30 minut
  2. Zatím, co se zelí dusí, do druhého hrnce dáme sádlo, nasypeme na drobno pokrájenou cibuli, okmínujeme, restujeme, až cibule zezlátne, pak přidáme hladkou mouku, krátce ji zapražíme, jíšku odstavíme ze zdroje tepla a přendáme do misky
  3. Bramboru oloupeme, nastrouháme
  4. Do měkkého zelí zamícháme jíšku, přidáme nastrouhanou bramboru, vše povaříme dalších 5 až 10 minut
  5. V této fázi zelí dochutíme solí, octem a cukrem, zamícháme a ještě krátce podusíme.

Příprava lokší:

  1. Lokše připravujeme nejlépe na litinové pánvi či desce; pánev dáme na zdroj tepla a necháme ji zahřívat
  2. Uvařené, oloupané brambory nastrouháme, přidáme mouku, sůl, vypracujeme těsto, z kterého uválíme váleček
  3. Z válečku odkrajujeme části těsta, na pomoučeném vále tvoříme placky – lokše silné max 3 mm
  4. Lokše opékáme v litinové pánvi 3-4 minuty, upečené placky klademe do misky a jednu ze stran potíráme rozpuštěným sádlem nebo máslem.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

číst dále ...

Osvěžující ledové čaje, nanuky bez konzervantů a limonády z přírody. Domácí letní nápoje si připravíte jako nic

Limonády a nanuky patří k létu stejně jako prázdniny nebo plná koupaliště. Bez nich by to prostě nebylo ono! Pro kýžené sladké osvěžení přitom ani nemusíte do obchodu, domácí ledový čaj nebo nanuk z přírodní ovocné šťávy si zvládnete připravit i sami doma – trvá to pár minut a výsledek je učiněná lahoda.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy