REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kačena na moravský způsob (se zelím a lokšemi)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dozlatova upečená kachnička servírovaná s podušeným bílým hlávkovým zelím připraveným na sladko-kyselo a bramborovými lokšemi.


Ingredience:
Na kachničku:
1 kskachna připravená na vaření
2 kscibule
4 ksstroužky česneku
2 lžícehladké mouky
kmín
sůl
Na zelí:
1 kgbílého hlávkového zelí
1 kssyrový brambor
1 ksvelké cibule
1 lžícehladké mouky
kmín
voda
ocet
cukr
olej
sůl
Na lokše:
400 guvařených brambor
130 ghladké mouky
4 gsoli
sádlo nebo máslo na pomaštění

Postup:
  1. Omytou a opláchnutou kachnu osolíme zevnitř i z venku, okmínujeme vložíme do pekáče, přidáme kolečka cibule a plátky česneku, mírně podlijeme vodou a pečeme nejprve zaklopené, v průběhu pečení kachnu obracíme a přeléváme vypečenou šťávou, dle potřeby podléváme vodou
  2. Ke konci pečení kachnu dopékáme odklopenou, pěkně na bravu, dozlatova upečenou vyndáme z pekáčku, naporcujeme, přebytečný tuk slijeme do hrnku, zbylou šťávu vydusíme na tuk a zaprášíme moukou, po zasmahnutí zalijeme vodou, povaříme na šťávu a procedíme přes jemný cedník
  3. Jednotlivé porce kachničky servírujeme s podušeným zelím, přelité šťávou a lokšemi.

Příprava zelí:

  1. Z očištěné hlávky zelí vyřízneme košťál, zelí nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky, v cedníku spaříme horkou vodou, přendáme do hrnce, podlijeme vodou, zavřeme poklicí a dusíme tak 30 minut
  2. Zatím, co se zelí dusí, do druhého hrnce dáme sádlo, nasypeme na drobno pokrájenou cibuli, okmínujeme, restujeme, až cibule zezlátne, pak přidáme hladkou mouku, krátce ji zapražíme, jíšku odstavíme ze zdroje tepla a přendáme do misky
  3. Bramboru oloupeme, nastrouháme
  4. Do měkkého zelí zamícháme jíšku, přidáme nastrouhanou bramboru, vše povaříme dalších 5 až 10 minut
  5. V této fázi zelí dochutíme solí, octem a cukrem, zamícháme a ještě krátce podusíme.

Příprava lokší:

  1. Lokše připravujeme nejlépe na litinové pánvi či desce; pánev dáme na zdroj tepla a necháme ji zahřívat
  2. Uvařené, oloupané brambory nastrouháme, přidáme mouku, sůl, vypracujeme těsto, z kterého uválíme váleček
  3. Z válečku odkrajujeme části těsta, na pomoučeném vále tvoříme placky – lokše silné max 3 mm
  4. Lokše opékáme v litinové pánvi 3-4 minuty, upečené placky klademe do misky a jednu ze stran potíráme rozpuštěným sádlem nebo máslem.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy