Dozlatova upečená kachnička servírovaná s podušeným bílým hlávkovým zelím připraveným na sladko-kyselo a bramborovými lokšemi.
Ingredience:
Na kachničku: | |
1 ks | kachna připravená na vaření |
2 ks | cibule |
4 ks | stroužky česneku |
2 lžíce | hladké mouky |
kmín | |
sůl | |
Na zelí: | |
1 kg | bílého hlávkového zelí |
1 ks | syrový brambor |
1 ks | velké cibule |
1 lžíce | hladké mouky |
kmín | |
voda | |
ocet | |
cukr | |
olej | |
sůl | |
Na lokše: | |
400 g | uvařených brambor |
130 g | hladké mouky |
4 g | soli |
sádlo nebo máslo na pomaštění |
Postup:
- Omytou a opláchnutou kachnu osolíme zevnitř i z venku, okmínujeme vložíme do pekáče, přidáme kolečka cibule a plátky česneku, mírně podlijeme vodou a pečeme nejprve zaklopené, v průběhu pečení kachnu obracíme a přeléváme vypečenou šťávou, dle potřeby podléváme vodou
- Ke konci pečení kachnu dopékáme odklopenou, pěkně na bravu, dozlatova upečenou vyndáme z pekáčku, naporcujeme, přebytečný tuk slijeme do hrnku, zbylou šťávu vydusíme na tuk a zaprášíme moukou, po zasmahnutí zalijeme vodou, povaříme na šťávu a procedíme přes jemný cedník
- Jednotlivé porce kachničky servírujeme s podušeným zelím, přelité šťávou a lokšemi.
Příprava zelí:
- Z očištěné hlávky zelí vyřízneme košťál, zelí nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky, v cedníku spaříme horkou vodou, přendáme do hrnce, podlijeme vodou, zavřeme poklicí a dusíme tak 30 minut
- Zatím, co se zelí dusí, do druhého hrnce dáme sádlo, nasypeme na drobno pokrájenou cibuli, okmínujeme, restujeme, až cibule zezlátne, pak přidáme hladkou mouku, krátce ji zapražíme, jíšku odstavíme ze zdroje tepla a přendáme do misky
- Bramboru oloupeme, nastrouháme
- Do měkkého zelí zamícháme jíšku, přidáme nastrouhanou bramboru, vše povaříme dalších 5 až 10 minut
- V této fázi zelí dochutíme solí, octem a cukrem, zamícháme a ještě krátce podusíme.
Příprava lokší:
- Lokše připravujeme nejlépe na litinové pánvi či desce; pánev dáme na zdroj tepla a necháme ji zahřívat
- Uvařené, oloupané brambory nastrouháme, přidáme mouku, sůl, vypracujeme těsto, z kterého uválíme váleček
- Z válečku odkrajujeme části těsta, na pomoučeném vále tvoříme placky – lokše silné max 3 mm
- Lokše opékáme v litinové pánvi 3-4 minuty, upečené placky klademe do misky a jednu ze stran potíráme rozpuštěným sádlem nebo máslem.
Foto: Naďa Indruchová
Jitrnice a jelítka servírovaná s podušeným zelím a vařeným bramborem
Kačena se zelím a knedlíkem