REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kačena na moravský způsob (se zelím a lokšemi)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dozlatova upečená kachnička servírovaná s podušeným bílým hlávkovým zelím připraveným na sladko-kyselo a bramborovými lokšemi.


Ingredience:
Na kachničku:
1 kskachna připravená na vaření
2 kscibule
4 ksstroužky česneku
2 lžícehladké mouky
kmín
sůl
Na zelí:
1 kgbílého hlávkového zelí
1 kssyrový brambor
1 ksvelké cibule
1 lžícehladké mouky
kmín
voda
ocet
cukr
olej
sůl
Na lokše:
400 guvařených brambor
130 ghladké mouky
4 gsoli
sádlo nebo máslo na pomaštění

Postup:
  1. Omytou a opláchnutou kachnu osolíme zevnitř i z venku, okmínujeme vložíme do pekáče, přidáme kolečka cibule a plátky česneku, mírně podlijeme vodou a pečeme nejprve zaklopené, v průběhu pečení kachnu obracíme a přeléváme vypečenou šťávou, dle potřeby podléváme vodou
  2. Ke konci pečení kachnu dopékáme odklopenou, pěkně na bravu, dozlatova upečenou vyndáme z pekáčku, naporcujeme, přebytečný tuk slijeme do hrnku, zbylou šťávu vydusíme na tuk a zaprášíme moukou, po zasmahnutí zalijeme vodou, povaříme na šťávu a procedíme přes jemný cedník
  3. Jednotlivé porce kachničky servírujeme s podušeným zelím, přelité šťávou a lokšemi.

Příprava zelí:

  1. Z očištěné hlávky zelí vyřízneme košťál, zelí nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky, v cedníku spaříme horkou vodou, přendáme do hrnce, podlijeme vodou, zavřeme poklicí a dusíme tak 30 minut
  2. Zatím, co se zelí dusí, do druhého hrnce dáme sádlo, nasypeme na drobno pokrájenou cibuli, okmínujeme, restujeme, až cibule zezlátne, pak přidáme hladkou mouku, krátce ji zapražíme, jíšku odstavíme ze zdroje tepla a přendáme do misky
  3. Bramboru oloupeme, nastrouháme
  4. Do měkkého zelí zamícháme jíšku, přidáme nastrouhanou bramboru, vše povaříme dalších 5 až 10 minut
  5. V této fázi zelí dochutíme solí, octem a cukrem, zamícháme a ještě krátce podusíme.

Příprava lokší:

  1. Lokše připravujeme nejlépe na litinové pánvi či desce; pánev dáme na zdroj tepla a necháme ji zahřívat
  2. Uvařené, oloupané brambory nastrouháme, přidáme mouku, sůl, vypracujeme těsto, z kterého uválíme váleček
  3. Z válečku odkrajujeme části těsta, na pomoučeném vále tvoříme placky – lokše silné max 3 mm
  4. Lokše opékáme v litinové pánvi 3-4 minuty, upečené placky klademe do misky a jednu ze stran potíráme rozpuštěným sádlem nebo máslem.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

OCEAN48 před Vánocemi expanduje do Prahy i dalších velkých měst. V Brně bude opět k dispozici populární FishDrive

Brno, 28. listopadu 2019 – Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. Společnost OCEAN48 specializující se na dovoz ryb z přímořských destinací otevře v předvánočním období ve velkých městech více než třicet stánků s bezkonkurenčním výběrem. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.

číst dále ...

Zimní strava musí zahřát – 7 tipů na co si dát v zimě pozor

Žijeme v mírném podnebném pásu, kde je půl roku teplejší a půl roku chladnější počasí. Změny počasí ovlivňují i náš organismus a stejně tak jak mu přizpůsobujeme oblečení v šatníku, musíme přizpůsobit i stravu, která nás zahřeje. Odpovídající stravou pomůžeme našemu tělu ušetřit energii za jeho oteplování a při správném chování v chladných měsících můžeme předejít i nachlazení. Zde je 5 tipů, jak na to.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a voňavé!

Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.

číst dále ...

9 tipů na luxusní slavnostní pohoštění

Vybrané studené a teplé luxusní předkrmy a chuťovky k slavnostnímu pohoštění vhodné nejen jako součást menu, ale také jako dobroty například k dobrému vínku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy