Na pánvi nebo v troubě ohřátá jelítka a jitrnice, servírovaná spolu s podušeným bílým zelím a vařeným bramborem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | jitrnice |
4 ks | jelítka |
2 lžíce | sádla |
Na podušené bílé zelí: | |
1 sklenice | bílého kysaného zelí i s nálevem |
2 lžíce | hladké mouky |
1 ks | větší cibule |
cukr | |
olej | |
sůl | |
Na brambory: | |
500 g | brambor |
1 lžička | kmínu |
1 lžička | soli |
1,5 l | vody |
Postup:
Příprava jitrnic a jelit:
Jelita i jitrnice buď ohřejeme na pánvičce na lžíci sádla (ale takto ohřáté rády praskají), nebo je můžeme dát do pekáčku a v troubě vyhřáté na 160-170 °C zahřát na požadovanou teplotu, kdo má rád křupavou kůrčičku, pěkně je zapeče, až prasknou …
Příprava sladkokyselého dušeného zelí:
1. Na dobře rozpáleném oleji zprudka osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli
2. Snížíme teplotu zdroje, zesklovatělou cibulku zaprášíme moukou a zamícháme
3. Po chvíli přidáme zelí i s nálevem, dusíme za občasného promíchání tak 10-15 minut, osolíme
4. Nakonec podle chuti přidáme cukr (zelí by mělo mít sladkokyselou chuť), promícháme, ještě chvíli podusíme a můžeme podávat.
Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám změknou
4. Nakonec brambory zcedíme a můžeme servírovat.