Vrstvený jablečný koláč upečený dozlatova.
Ingredience:
250 g | hladké mouky |
200 g | lučiny |
180 g | pískového cukru |
30 g | másla |
3 ks | vajec |
2 ks | jablek |
0,5 dl | calvadosu |
3/4 sáčku | prášku do pečiva |
máslo a strouhanka na formu | |
sůl |
Postup:
1. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a celou ji vytřeme máslem a vysypeme prosátou strouhankou
2. Vejce vyšleháme se špetkou soli za postupného přidávání pískového cukru do žlutavé pěny, pak do směsi zlehka vmícháme prosátou hladkou mouku s práškem do pečiva, likér a lučinu
3. Oloupaná jablka rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky
4. Dno formy potřeme vrstvou poloviny těsta, rozložíme na ně polovinu plátků jablek, zakryjeme druhou polovinou těsta, které znovu pečlivě poklademe zbylými jablky
5. Vrch koláče obložíme kousky nakrájeného másla, dáme do trouby a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C dozlatova (50 minut).