REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jednoduchý tvarohový koláč s meruňkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě na kulatém plechu upečený koláč potřený tvarohovou náplní, ozdobený meruňkami a žmolenkou.


Ingredience:
250 gpolohrubé mouky
100 gmoučkového cukru
60 gtuku
1/2 sáčkuprášku do pečiva
4 lžícemásla
4 lžícemléka
1 ksvejce
Na tvarohovou náplň:
500 gměkkého tarohu
3 lžícepískového cukru
1 bal.vanilkového cukru
1 ksvejce
citrónová šťáva podle chuti
Na žmolenku:
200 ghrubé mouky
100 gcukru
1 sáčekvanilkového cukru
3 lžícerozpuštěného cukru
1/2 lžičkyskořice
Ostatní: tuk na vymazání plechu, mouka na pomoučení válu

Postup:

1. Nejprve si připravíme žmolenku; všechny výše uvedené ingredience prohněteme konečky prstů
2. Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, vejce, 4 lžíce mléka, rozpuštěný tuk, moučkový cukr, vše zamícháme
3. Z hmoty, na pomoučeném vále, vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň 15 minut odpočinout
4. Čerstvé, nebo i důkladně okapané kompotové ovoce rozkrájíme na proužky
5. Na tukem vymaštěný plech dáme těsto, válečkem ho rozválíme na stejnoměrně silnou placku, okraje koláče urovnáme nožem
6. Koláč potřeme tvarohovou náplní a poklademe ovocem, zasypeme připravenou žmolenkou a dáme péci do trouby vyhřáté na 180 °C asi 35-40 minut
7. Dorůžova upečený koláč pocukrujeme a rozkrájíme na úhledné kousky.

Příprava tvarohové náplně:
1. Tvaroh smícháme se žloutkem (vejcem) pískovým cukrem a vanilinovým cukrem
2. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy