REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jemné masové kuličky servírované s těstovinami a sýrovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Masové kuličky z mletého masa, cukety a dalších ingrediencí, podávané spolu s vařenými těstovinami přelitými sýrovou omáčkou.


Ingredience:
Na masové kuličky:
500 gmletého vepřového masa nebo i směsi hovězího a vepřového
6 lžicolivového oleje
5 lžicstrouhanky
4 kssnítků máty
1-2 kscukety
2 ksžloutků
2 kscitronů
1 kscibule
mletý pepř
sůl
olej na smažení
Na sýrovou omáčku:
100-120 gsýra Niva
1 lžičkasušeného vývaru v prášku
2 dclvody
1 dclsmetany
1 ksmalé cibule
solamyl na zahuštění
Ostatní:
1 balíčektěstovin
voda
sůl
nastrouhaný tvrdý sýr na ozdobu

Postup:

1. Omytou cuketu nakrájíme na plátky, pokapeme 3 lžícemi olivového oleje, osolíme, dáme na plech, 10 minut dozlatova grilujeme (jednou otočíme), vyjmeme a rozmixujeme na kaši
2. Mátu opláchneme, osušíme, otrháme lístky a na drobno nasekáme, oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, z dobře omytého citronu nastrouháme kůru na jemno
3. Do mísy dáme cuketové pyré, nakrájenou cibuli, mátu, mleté maso, žloutky, citronovou kůru, strouhanku, důkladně propracujeme a ochutíme solí i mletým pepřem
4. Navlhčenýma rukama vytvarujeme kuličky a na rozehřátém oleji osmažíme zvolna ze všech stran dozlatova
5. Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě doměkka (postupujeme dle návodu na obalu, většinou je však vaříme 15-20 minut), pak je scedíme a rozdělíme na talíře 6. Jednotlivé porce těstovin hojně přelijeme sýrovou omáčkou a doplníme o několik masových kuliček, ozdobíme nastrouhaným sýrem a ihned horké podáváme.

Příprava sýrové omáčky:
1. Na hluboké pánvi na troše dobře rozpáleného oleje osmahneme na tenká kolečka nakrájenou cibuli
2. Cibuli podlijeme vodou, výpek dochutíme vývarem, chvíli povaříme
3. Základ omáčky zjemníme smetanou, prohřejeme a nakonec přidáme nastrouhaný sýr
4. Dobře provařenou omáčku, kterou stále mícháme, zahustíme trochou solamylu zamíchaného v malém množství studené vody
5. Omáčku necháme ještě malou chvíli probublat a můžeme podávat.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Parádní sváteční jednohubky za pár minut!

Vánoce, Silvestr, novoroční oslavy, rodinná setkání, ale i spontánní posezení se sousedy či s přáteli – to vše jsou příležitosti pro skvělé občerstvení! Chcete mít jistotu, že vás žádná taková situace nezaskočí? Pak se spolehněte na Rio Mare Paté – fantastické rybí krémy, které jsou spolehlivým pomocníkem a všestranným parťákem na přípravu rychlé večeře, zdravé chuťovky nebo parádního pohoštění po kterém se doslova „zapráší“. Zde trocha inspirace…

číst dále ...

Sváteční tabule z kvalitních surovin

Začínáte s blížícím se koncem roku pomaličku hodnotit, jaký vůbec byl? Zkuste to z kulinárního pohledu. Kolik jste objevili nových receptů? Jaké nové potraviny nebo výrobky jste ochutnali? A zaměřili jste se spíše na kvalitu než na kvantitu? Pokud ano, opravdu máte z čeho vybírat. S orientací vám totiž už téměř 20 let pomáhají také značky kvality potravin, které označují výrobky mimořádné kvality i chuti. Nejznámější z nich je Klasa a v současnosti si její logo s hrdostí vystavuje na svém obalu téměř 1000 produktů. Další populární značku, Regionální potravinu, která podporuje lokální výrobce, obdrželo více než 500 výrobků. Je příjemné vědět, že kvalita našich výrobků rok od roku stoupá. Věřme, že tak tomu bude i v roce 2022. Dost už bylo slov, pojďme do kuchyně uspokojit naše chuťové buňky.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Bramborový salát – klenot Vánoc, který na sváteční tabuli nesmí chybět!

Ať už patříte mezi stoprocentní milovníky klasických českých Vánoc, nebo žádné osvědčené tradice nikdy a nijak neprožíváte, typickou štědrovečerní večeři si nejspíš ujít jen tak nenecháte. Vánoční bramborový salát ve svých nejrůznějších podobách totiž obvykle nechybí v žádné domácnosti. Co by to taky bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu?

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy