REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jemné masové kuličky servírované s těstovinami a sýrovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Masové kuličky z mletého masa, cukety a dalších ingrediencí, podávané spolu s vařenými těstovinami přelitými sýrovou omáčkou.


Ingredience:
Na masové kuličky:
500 gmletého vepřového masa nebo i směsi hovězího a vepřového
6 lžicolivového oleje
5 lžicstrouhanky
4 kssnítků máty
1-2 kscukety
2 ksžloutků
2 kscitronů
1 kscibule
mletý pepř
sůl
olej na smažení
Na sýrovou omáčku:
100-120 gsýra Niva
1 lžičkasušeného vývaru v prášku
2 dclvody
1 dclsmetany
1 ksmalé cibule
solamyl na zahuštění
Ostatní:
1 balíčektěstovin
voda
sůl
nastrouhaný tvrdý sýr na ozdobu

Postup:

1. Omytou cuketu nakrájíme na plátky, pokapeme 3 lžícemi olivového oleje, osolíme, dáme na plech, 10 minut dozlatova grilujeme (jednou otočíme), vyjmeme a rozmixujeme na kaši
2. Mátu opláchneme, osušíme, otrháme lístky a na drobno nasekáme, oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, z dobře omytého citronu nastrouháme kůru na jemno
3. Do mísy dáme cuketové pyré, nakrájenou cibuli, mátu, mleté maso, žloutky, citronovou kůru, strouhanku, důkladně propracujeme a ochutíme solí i mletým pepřem
4. Navlhčenýma rukama vytvarujeme kuličky a na rozehřátém oleji osmažíme zvolna ze všech stran dozlatova
5. Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě doměkka (postupujeme dle návodu na obalu, většinou je však vaříme 15-20 minut), pak je scedíme a rozdělíme na talíře 6. Jednotlivé porce těstovin hojně přelijeme sýrovou omáčkou a doplníme o několik masových kuliček, ozdobíme nastrouhaným sýrem a ihned horké podáváme.

Příprava sýrové omáčky:
1. Na hluboké pánvi na troše dobře rozpáleného oleje osmahneme na tenká kolečka nakrájenou cibuli
2. Cibuli podlijeme vodou, výpek dochutíme vývarem, chvíli povaříme
3. Základ omáčky zjemníme smetanou, prohřejeme a nakonec přidáme nastrouhaný sýr
4. Dobře provařenou omáčku, kterou stále mícháme, zahustíme trochou solamylu zamíchaného v malém množství studené vody
5. Omáčku necháme ještě malou chvíli probublat a můžeme podávat.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy