REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jemné masové kuličky servírované s těstovinami a sýrovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Masové kuličky z mletého masa, cukety a dalších ingrediencí, podávané spolu s vařenými těstovinami přelitými sýrovou omáčkou.


Ingredience:
Na masové kuličky:
500 gmletého vepřového masa nebo i směsi hovězího a vepřového
6 lžicolivového oleje
5 lžicstrouhanky
4 kssnítků máty
1-2 kscukety
2 ksžloutků
2 kscitronů
1 kscibule
mletý pepř
sůl
olej na smažení
Na sýrovou omáčku:
100-120 gsýra Niva
1 lžičkasušeného vývaru v prášku
2 dclvody
1 dclsmetany
1 ksmalé cibule
solamyl na zahuštění
Ostatní:
1 balíčektěstovin
voda
sůl
nastrouhaný tvrdý sýr na ozdobu

Postup:

1. Omytou cuketu nakrájíme na plátky, pokapeme 3 lžícemi olivového oleje, osolíme, dáme na plech, 10 minut dozlatova grilujeme (jednou otočíme), vyjmeme a rozmixujeme na kaši
2. Mátu opláchneme, osušíme, otrháme lístky a na drobno nasekáme, oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, z dobře omytého citronu nastrouháme kůru na jemno
3. Do mísy dáme cuketové pyré, nakrájenou cibuli, mátu, mleté maso, žloutky, citronovou kůru, strouhanku, důkladně propracujeme a ochutíme solí i mletým pepřem
4. Navlhčenýma rukama vytvarujeme kuličky a na rozehřátém oleji osmažíme zvolna ze všech stran dozlatova
5. Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě doměkka (postupujeme dle návodu na obalu, většinou je však vaříme 15-20 minut), pak je scedíme a rozdělíme na talíře 6. Jednotlivé porce těstovin hojně přelijeme sýrovou omáčkou a doplníme o několik masových kuliček, ozdobíme nastrouhaným sýrem a ihned horké podáváme.

Příprava sýrové omáčky:
1. Na hluboké pánvi na troše dobře rozpáleného oleje osmahneme na tenká kolečka nakrájenou cibuli
2. Cibuli podlijeme vodou, výpek dochutíme vývarem, chvíli povaříme
3. Základ omáčky zjemníme smetanou, prohřejeme a nakonec přidáme nastrouhaný sýr
4. Dobře provařenou omáčku, kterou stále mícháme, zahustíme trochou solamylu zamíchaného v malém množství studené vody
5. Omáčku necháme ještě malou chvíli probublat a můžeme podávat.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy