Delikátní jemná úprava paštiky z kachních jater, česneku, tymiánu, vejce… paštika servírovaná s meruňkovým chutney a malinami.
Ingredience:
200 g | kachních jater |
200 g | másla |
100 g | cukru |
5 g | soli |
1 g | pepře |
12 ks | čerstvých malin |
8 ks | meruněk |
3 ks | větvičky tymiánu |
2 ks | vejce |
1 ks | citron |
1 ks | stroužek česneku |
10 ml | koňaku |
4 lžíce | medu |
Postup:
- Očištěná játra rozmixujeme tyčovým mixérem společně s vejci, česnekem a nasekaným tymiánem. Následně přilijeme teplé, rozpuštěné máslo a koňak, osolíme a opepříme.
- Vybranou formu vyložíme potravinovou folií a směs do ní přelijeme. Pečeme ve vodní lázni na 85 °C zhruba 40 minut, případně déle. Paštika by měla být na dotyk pružná, nikoli vodová. Necháme ji vychladnout do druhého dne.
- Z cukru a medu v rendlíku připravíme světlý karamel, do kterého přidáme meruňky nakrájené na malé kostičky, krátce provaříme a dochutíme citronovou šťávou.
- K paštice podáváme vychladlé meruňkové chutney s čerstvými malinami.
Tip sommeliera: „Tato delikátní jemná úprava paštiky z kachních jater si žádá víno, které má lehký charakter, jemnou vůni po sušených meruňkách a drobném lesním ovoci. Příjemná, svěží kyselina a nižší podíl alkoholu znamenitého Víno Mikulov Sommelier Club Sylvánského zeleného 2018 kabinet tvoří ideální kombinaci k tomuto báječnému předkrmu,“ radí sommelier Petr Mašek.
Poznámka:Recept k článku: Přivítejte léto ve své kuchyni: Vyzkoušejte skvělé letní recepty, které ve spojení s vínem tvoří dokonalou harmonii
Jehněčí se špagetami a cuketou
Jemné masové kuličky servírované s těstovinami a sýrovou omáčkou