REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jehněčí kolínko s bramborovou kaší a medvědím česnekem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejméně 12 hodiny marinovaná jeněčí kolínka, pečená 3 až 4 hodiny v troubě zaklopená, zalitá vínem a demi glace spolu s kořenovou zeleninou a kořením, servírovaná s bramborovou kaší, podlitá šťávou z výpeku.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
4 ksjehněčí kolínka
300 gkořenové zeleniny
150 gcibule
60 gopražených mandlí
300 mlčerveného vína
300 mldemi glace
50 mlrostlinného oleje
hladkolistá petržel
citronová šťáva
medvědí česnek
drcený pepř
sůl
Na marinádu:
120 mljogurtu
rozmarýn
tymián
pepř
sůl
Na bramborovou kaši:
600 gbrambor
80 gmásla
mléko
sůl

Postup:
  1. V misce smícháme jogurt s tymiánem, rozmarýnem, solí a čerstvě drceným pepřem, do takto připravené marinády naložíme jehněčí kolínka a necháme v lednici 12 hodin marinovat
  2. Na rozpáleném oleji opečeme kolínka ze všech stran do hněda, opečené maso vyjmeme
  3. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu s cibulí, zalijeme červeným vínem a necháme chvíli redukovat, když se víno odpaří přidáme demi glace a vložíme zpět kolínka, poté doplníme nasekaným rozmarýnem a tymiánem, přiklopíme a pomalu dusíme v troubě vyhřáté na 170-180 °C 3-4 hodiny dokud maso není uplně měkké
  4. Maso vyjmeme a šťávu přecedíme a zbavíme tuku, podle potřeby zredukujeme nebo naopak zředíme vývarem, abychom dosáhli ideální hustoty
  5. Medvědí česnek a petržel nasekáme na jemno a přidáme šťávu z citronu
  6. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, vodu slijeme a brambory rozšťoucháme nebo rozmixujeme s máslem (kaše musí být v této chvíli zcela hladká, bez hrudek, teprve potom přilijeme horké mléko a promícháme na požadovanou konzistenci).
Poznámka:

Recept k článku: Velikonoční speciality v českých regionech

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy