REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jehněčí kolínko s bramborovou kaší a medvědím česnekem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejméně 12 hodiny marinovaná jehněčí kolínka, pečená 3 až 4 hodiny v troubě zaklopená, zalitá vínem a demi glace spolu s kořenovou zeleninou a kořením, servírovaná s bramborovou kaší, podlitá šťávou z výpeku.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
4 ksjehněčí kolínka
300 gkořenové zeleniny
150 gcibule
60 gopražených mandlí
300 mlčerveného vína
300 mldemi glace
50 mlrostlinného oleje
hladkolistá petržel
citronová šťáva
medvědí česnek
drcený pepř
sůl
Na marinádu:
120 mljogurtu
rozmarýn
tymián
pepř
sůl
Na bramborovou kaši:
600 gbrambor
80 gmásla
mléko
sůl

Postup:
  1. V misce smícháme jogurt s tymiánem, rozmarýnem, solí a čerstvě drceným pepřem, do takto připravené marinády naložíme jehněčí kolínka a necháme v lednici 12 hodin marinovat
  2. Na rozpáleném oleji opečeme kolínka ze všech stran do hněda, opečené maso vyjmeme
  3. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu s cibulí, zalijeme červeným vínem a necháme chvíli redukovat, když se víno odpaří přidáme demi glace a vložíme zpět kolínka, poté doplníme nasekaným rozmarýnem a tymiánem, přiklopíme a pomalu dusíme v troubě vyhřáté na 170-180 °C 3-4 hodiny dokud maso není uplně měkké
  4. Maso vyjmeme a šťávu přecedíme a zbavíme tuku, podle potřeby zredukujeme nebo naopak zředíme vývarem, abychom dosáhli ideální hustoty
  5. Medvědí česnek a petržel nasekáme na jemno a přidáme šťávu z citronu
  6. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, vodu slijeme a brambory rozšťoucháme nebo rozmixujeme s máslem (kaše musí být v této chvíli zcela hladká, bez hrudek, teprve potom přilijeme horké mléko a promícháme na požadovanou konzistenci).
Poznámka:

Recept k článku: Velikonoční speciality v českých regionech

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy