Bylinková jíška z krupice a vajíček, hrášek, mrkev, sušené houby a další suroviny jsou základem této rychlé jarní polévky.
Ingredience:
200 g | mraženého hrášku s mrkví |
1,5 l | zeleninového bujónu |
4 ks | lístků šalvěje |
3 ks | stroužku rozetřeného česneku |
2 ks | vajíček |
1 ks | snítky libečku |
3 lžíce | krupice |
3 lžíce | oleje |
2 hrsti | drobně nakrájeného pórku |
1 hrst | namočených sušených hub |
1 hrst | nasekané petrželky |
1 hrst | nasekané pažitky |
mletý kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Zahřejeme olej a zasypeme jej krupicí
2. Mícháme, dokud jíška nezezlátne, pak odstavíme
3. Vajíčka rozšleháme s nasekanou šalvějí a 1 lžící nasekané petrželky a přidáme k jíšce
4. Mícháme, až se vejce srazí, zalijeme vývarem a dáme zpátky na plotýnku
5. Přidáme všechnu zeleninu, houby, česnek a celý libeček
6. Opepříme, okmínujeme a lehce osolíme
7. Povaříme, dokud zelenina a houby nezměknou, vyjmeme libeček, vsypeme pažitku s petrželkou a podle chuti ještě osolíme.
Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.