REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodový dezert inspirovaný řeckou kuchyní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Někdy se může stát, že nebudete vědět co s jahodami – potom určitě vyzkoušejte tento teplý jahodový dezert s tvarohem a vlašskými ořechy. Je to poněkud netradiční postup i těsto, ale je docela jednoduchý a zvládne jej úplně každý! Tento recept vytvořila přední česká foodblogerka Kitchenette.


Ingredience:
500-600 gjahod
280 gmléka
180 gtřtinového cukru (můžete nahradit 120 g medu)
170 ghladké mouky
160 gcelozrnné pšeničné mouky
120 gvlašských restovaných ořechů
110 gtvarohu (vhodná je také lučina nebo tvrdší tvaroh)
100 golivového oleje vhodného na vaření Minerva Classic
100 gmásla
2 lžičkyprášku do pečiva
1/2 lžičkysody na pečení
1/2 lžičkysoli
1 ksvejce
řecký jogurt na servírování
(kůra z jednoho bio citrónu)
vanilkový cukr na pocukrování

Postup:

1. Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si velkou obdélníkovou keramickou zapékací nádobu (také můžete zapékat a potom hned servírovat v úměrném množství zapékacích jednoporcových misek, tzv. kokotek nebo remekinek, množství vyjde přibližně na 8 – 10 větších remekinek) 2. Jahody omyjte a nechte okapat, pokud jsou větší, rozkrojte je na polovinu
3. Rozpusťte všechno máslo tak, aby bylo tekuté a smíchejte ho s olivovým olejem, tuto směs vylijte do zapékací nádoby
4. Ve střední míse smíchejte vejce, mléko, obě mouky, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, případně kůru z citrónu, vznikne vám tak velmi řídké těsto, které vylejete do zapékací nádoby (kde máte již připravený tuk) a nechte ho roztéct po celé ploše
5. Na toto těsto rovnoměrně nasypejte všechny jahody, dále nadrobte nebo pomocí lžičky rovnoměrně rozdělte všechen tvaroh, nakonec pak vršek posypte orestovanými ořechy
6. Vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova, přibližně 45 minut, okraje by měly být pěkně zlaté a křupavé, těsto místy krémové.

Doporučení:

Tento jahodový dezert se nedá krájet, nabírejte jednotlivé porce lžící a nebojte se, že budou vypadat nevzhledně – v tomto případě je potrhaný vzhled zcela v pořádku. Podávejte teplý, pocukrovaný vanilkovým cukrem se lžící řeckého jogurtu.Část másla je nahrazena kvalitním olivovým olejem, který je vhodný na vaření a zamezí přepalování másla, výsledný dezert potom bude zdravější. Také část moučného podílu je nahrazena celozrnnou moukou (dodržte daný poměr, dezert by jinak byl příliš hutný a těžký na struktuře). Je jen na vás, jestli na vrch přidáte nějaká další semínka kromě vlašských ořechů. Ty jsou v dezertu úžasné a vylepší ještě o kousek nutriční hodnoty.

Poznámka:

Vyzkoušejte řeckou jedničku – olivový olej na vaření! Pokud chcete vařit zdravě a chutně, sáhněte po olivovém oleji Minerva Classic. Je to mix extra panenského a rafinovaného oleje a pokrmům dodá potřebnou lehkost. Minerva Classic je v porovnání s extra panenským olivovým olejem lehčí a jemnější, což je ideální právě na vaření. Díky svým specifickým vlastnostem a výbornou chutí je nejvíce používaným olejem v Řecku. Více o řeckých olivových olejích Minerva na minerva-foods.com/cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy