REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodové řezy IV.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další varianta chutného jahodového moučníku připraveného, podle tohoto receptu, ze čtyř vrstev, z pečeného piškotu a jahodové, máslové a šlehačkové náplně.


Ingredience:
Na korpus:
Na jahodovou náplň:
5 ksvajec
5 lžichladké mouky
5 lžiccukru
2 lžíceoleje
1 lžičkakypřícího prášku
500 gjahod
2 sáčkypudinkové prášky jahodové
1 hrnekvody
1/2 hrnkucukru
Na máslovou nápln:
7 ksžloutků
250 gmásla
500 mlmléka
5 lžícehladké mouky
2 lžíceškrobu
cukr dle chuti cca půl hrnku
trochu rumu
vanilka
Poslední vrstva:
500 mlsmetany
2 lžícekokosu

Postup:

1. Nejprve si uděláme jahodovou náplň; jahody omyjeme a spolu s cukrem a vodou krátce povaříme, pak přilijeme v deci vody rozmíchané pudinkové prášky a vmícháme do jahod, vaříme do zhoustnutí, necháme vychladit
2. Na korpus si rozdělíme bílky od žloutků, žloutky vyšleháme s cukrem, přišleháme olej a v mícháme mouku s kypřícím práškem a nakonec vyšlehané bílky, korpus upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, tak 10-15 minut, pak necháme vychladit
3. Hotový prochladlý koprus potřeme jahodovou náplní a necháme ztuhnout v lednici
4. Mezitím si připravíme kastrůlek, kam dáme mléko, vanilku a žloutky, rozmícháme a přivedeme k varu, pak přidáme mouku a škrob, vaříme do husté kaše
5. V míse si vyšleháme máslo s cukrem
6. Vychladlou kaši pak zašleháváme postupně do másla a dochutíme rumem
7. Tuto náplň natřeme na ztuhlou jahodovou náplň
8. Poslední vrchní část uděláme z vyšlehané smetany, kam vmícháme trochu kokosu.

Poznámka:

Recept ze stránky: Vaření a pečení s láskou – autorka textu i fotografie: Tereza Buranská

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy