V troubě upečený korpus potřený smetanovým krémem a ozdobený ovocem a šlehačkou, v lednici ztuhnutý.
Ingredience:
Na těsto: | |
200 g | polohrubé mouky |
200 g | moučkového cukru |
200 g | Hery |
50 g | kakaa |
2 lžičky | prášku do pečiva |
4 ks | žloutky |
sníh ze 4 bílků | |
Na náplň a povrch: | |
500 g | Mascarpone |
500 g | jahod |
300 g | mandarinek (plechovka) |
20 g | želatiny |
100 ml | vaječného likéru |
1 sáček | vanilkového cukru |
2 kelímky | šlehačky 40 % (500 ml) |
3 lžíce | moučkového cukru |
šlehačka v prášku Dr.Oetker |
Postup:
1. Heru a 200 g cukru vyšleháme dohladka, poté po jednom přidáme žloutky a šleháme do pěny
2. Mouku si smícháme s kakaem, práškem do pečiva a prosijeme přes sítko, poté vmícháme do vaječné pěny, nakonec lehce vařečkou vmícháme ušlehaný bílkový sníh
3. Velký plech s vyšším okrajem vysteleme papírem na pečení a těsto vylejeme na plech, uhladíme (je tužší, ale tak to má být)
4. Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C (160 °C horkovzduch) a pečeme cca 12 min, zkusíme špejlí, zda máme hotovo, po upečení necháme na mřížce vychladnout
5. Připravíme si krém; Mascarpone smícháme s vaječným likérem, moučkovým a vanilkovým cukrem, želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat, poté ji za stálého míchání přivedeme téměř k varu, ale NEVAŘÍME! a horkou vlijeme do připravené smetanové směsi, nakonec vmícháme našlehanou šlehačku
6. Polovinu náplně rozetřeme na korpus, poklademe ovocem a potřeme druhou polovinou
7. Práškovou šlehačku připravíme dle návodu na sáčku a namažeme na krém
8. Zdobíme zbylým ovocem a dáme do ledničky ztuhnout.
Mascarpon – Nesolený kravský dezertní smetanový jemný italský sýr, který se používá i na přípravu sladké pěny z mascarpone a na přípravu dezertů, sladkostí, ale také omáček a polévek.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová