REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodové řezy s mascarpone krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečený korpus potřený smetanovým krémem a ozdobený ovocem a šlehačkou, v lednici ztuhnutý.


Ingredience:
Na těsto:
200 gpolohrubé mouky
200 g moučkového cukru
200 gHery
50 gkakaa
2 lžičkyprášku do pečiva
4 ksžloutky
sníh ze 4 bílků
Na náplň a povrch:
500 gMascarpone
500 gjahod
300 gmandarinek (plechovka)
20 gželatiny
100 mlvaječného likéru
1 sáčekvanilkového cukru
2 kelímkyšlehačky 40 % (500 ml)
3 lžícemoučkového cukru
šlehačka v prášku Dr.Oetker

Postup:

1. Heru a 200 g cukru vyšleháme dohladka, poté po jednom přidáme žloutky a šleháme do pěny
2. Mouku si smícháme s kakaem, práškem do pečiva a prosijeme přes sítko, poté vmícháme do vaječné pěny, nakonec lehce vařečkou vmícháme ušlehaný bílkový sníh
3. Velký plech s vyšším okrajem vysteleme papírem na pečení a těsto vylejeme na plech, uhladíme (je tužší, ale tak to má být)
4. Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C (160 °C horkovzduch) a pečeme cca 12 min, zkusíme špejlí, zda máme hotovo, po upečení necháme na mřížce vychladnout
5. Připravíme si krém; Mascarpone smícháme s vaječným likérem, moučkovým a vanilkovým cukrem, želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat, poté ji za stálého míchání přivedeme téměř k varu, ale NEVAŘÍME! a horkou vlijeme do připravené smetanové směsi, nakonec vmícháme našlehanou šlehačku
6. Polovinu náplně rozetřeme na korpus, poklademe ovocem a potřeme druhou polovinou
7. Práškovou šlehačku připravíme dle návodu na sáčku a namažeme na krém
8. Zdobíme zbylým ovocem a dáme do ledničky ztuhnout.

Doporučení:

Mascarpon – Nesolený kravský dezertní smetanový jemný italský sýr, který se používá i na přípravu sladké pěny z mascarpone a na přípravu dezertů, sladkostí, ale také omáček a polévek.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Když nemůžete do kavárny: Jak na výborný domácí brunch

Nenechte se negativně ovlivnit už pěkně dlouho trvajícími omezeními a dopřejte si krásné ráno, přestože nemůžete do oblíbené kavárny. Máme pár tipů, jak si doma připravit ten nejlepší dopolední brunch.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy