Jahodová marmeláda připravená v domácích podmínkách.
Ingredience:
1,25 kg | jahod |
600 g | cukru |
1 ks | balíček želírovacího přípravku |
3 g | kyseliny citrónové |
Postup:
1. Jahody omyjeme, odstraníme stopky, vidličkou rozmačkáme a za stálého míchání je, při mírné teplotě, rozvaříme, pak je necháme vychladnout
2. Rozvařené jahody prolisujeme přes sítko s malými oky a část, tedy zhruba polovinu protlaku povaříme se čtvrtinou dávky cukru dalších 5 minut, až se nám cukr rozpustí
3. Želírovací přípravek smícháme se 4 lžícemi cukru, vmícháme ho do části jahod bez cukru, postupně přisypeme zbytek cukru a také povaříme zhruba 10 minut
4. Před ukončením varu přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody a obě směsi spolu důkladně promícháme
5. Horkou marmeládu plníme do sklenic, uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Marmelády uchováváme v chladnější místnosti.
Poznámka:Další recepty na zpracování jahod: Jahodový džem, Jahodový rosol, Jahodový kompot. Více o zavařování najdete zde: Konzervace, zavařování, sterilace.