Polévka uvařená ze zeleninového vývaru, jáhel, cibule, mrkve, pórku, zelí, papriky a hrášku.
Ingredience:
200 g | bílého zelí |
200 g | mraženého hrášku |
100 g | jáhel |
100 g | červené papriky |
2 lžíce | rostlinného oleje |
1 ks | cibule |
1 ks | pórku |
1 ks | mrkve |
1 l | zeleninového vývaru |
hrst hladkolisté petrželky | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Jáhly propláchneme vlažnou vodou a necháme je okapat
2. V hrnci na rozehřátém oleji zesklovatíme oloupanou na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme jáhly, osmahneme je, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme asi 20 minut, dokud nezměknou
3. Pórek, bílé zelí, mrkev i papriku očistíme a vše nakrájíme na stejně velké nudličky, přidáme k jáhlám a na mírném ohni společně vaříme ještě dalších 10 minut
4. Nakonec do polévky přidáme hrášek a necháme ji ještě asi 3 minuty povařit, dochutíme solí, mletým pepřem a na jemno nasekanou petrželkou.
Kdo má rád husté polévky může do ní přidat trochu světlé máslové jíšky nebo ji zahustit několika lžícemi rozmixovaných vařených brambor.