Jablečný koláč z korpusu z křehkého těsta připraveného z polohrubé mouky, studeného másla, vajíčka a moučkového cukru.
Ingredience:
Na těsto: | |
300 g | polohrubé mouky |
200 g | studeného másla |
1 lžíce | moučkového cukru |
1 ks | vajíčky |
špetka soli | |
Na náplň: | |
5-6 ks | kyselých jablek |
5 lžic | meruňkové zavařeniny |
2 lžíce | vody |
Ostatní: | |
moučkový cukr na posypání koláče | |
máslo nebo margarín na vymaštění formy | |
mouka nebo strouhanka na vysypání formy | |
1 velká, nebo 2 malé formy na koláč | |
potravinářská fólie |
Postup:
1. Nejprve si připravíme těsto; mouku přesijeme a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr a rozklepneme vajíčko
2. Dobře vychlazené máslo nasekáme na kousky a rozložíme je na mouku, všechny přísady dlouhým nožem posekáme a rukama uhněteme rychle hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, kterou zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do chladničky
3. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou
4. Těsto vyjmeme z chladničky a vyválíme plát silný 4 cm, plát vložíme do vymazané formy, vytvarujeme okraj a vidličkou několikrát propíchneme povrch, aby se při pečení nedělaly puchýře
5. Jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme je jadřinců, půlky jablek nakrájíme na silnější plátky
6. Plátky jablek úhledně naskládáme na povrch koláče; zdobíme od středu korpusu
7. Meruňkovou zavařeninu rozředíme 2 lžícemi vody a touto šťávou jablka polijeme
8. Nakonec koláč posypeme moučkovým cukrem a dáme péct do trouby vyhřáté na 250 °C, pečeme 15-20 minut.