REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablkový koláč II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jablečný koláč z korpusu z křehkého těsta připraveného z polohrubé mouky, studeného másla, vajíčka a moučkového cukru.


Ingredience:
Na těsto:
300 gpolohrubé mouky
200 gstudeného másla
1 lžícemoučkového cukru
1 ksvajíčky
špetka soli
Na náplň:
5-6 kskyselých jablek
5 lžicmeruňkové zavařeniny
2 lžícevody
Ostatní:
moučkový cukr na posypání koláče
máslo nebo margarín na vymaštění formy
mouka nebo strouhanka na vysypání formy
1 velká, nebo 2 malé formy na koláč
potravinářská fólie

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto; mouku přesijeme a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr a rozklepneme vajíčko
2. Dobře vychlazené máslo nasekáme na kousky a rozložíme je na mouku, všechny přísady dlouhým nožem posekáme a rukama uhněteme rychle hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, kterou zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do chladničky
3. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou
4. Těsto vyjmeme z chladničky a vyválíme plát silný 4 cm, plát vložíme do vymazané formy, vytvarujeme okraj a vidličkou několikrát propíchneme povrch, aby se při pečení nedělaly puchýře
5. Jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme je jadřinců, půlky jablek nakrájíme na silnější plátky
6. Plátky jablek úhledně naskládáme na povrch koláče; zdobíme od středu korpusu
7. Meruňkovou zavařeninu rozředíme 2 lžícemi vody a touto šťávou jablka polijeme
8. Nakonec koláč posypeme moučkovým cukrem a dáme péct do trouby vyhřáté na 250 °C, pečeme 15-20 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy