REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablkový koláč II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jablečný koláč z korpusu z křehkého těsta připraveného z polohrubé mouky, studeného másla, vajíčka a moučkového cukru.


Ingredience:
Na těsto:
300 gpolohrubé mouky
200 gstudeného másla
1 lžícemoučkového cukru
1 ksvajíčky
špetka soli
Na náplň:
5-6 kskyselých jablek
5 lžicmeruňkové zavařeniny
2 lžícevody
Ostatní:
moučkový cukr na posypání koláče
máslo nebo margarín na vymaštění formy
mouka nebo strouhanka na vysypání formy
1 velká, nebo 2 malé formy na koláč
potravinářská fólie

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto; mouku přesijeme a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr a rozklepneme vajíčko
2. Dobře vychlazené máslo nasekáme na kousky a rozložíme je na mouku, všechny přísady dlouhým nožem posekáme a rukama uhněteme rychle hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, kterou zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do chladničky
3. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou
4. Těsto vyjmeme z chladničky a vyválíme plát silný 4 cm, plát vložíme do vymazané formy, vytvarujeme okraj a vidličkou několikrát propíchneme povrch, aby se při pečení nedělaly puchýře
5. Jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme je jadřinců, půlky jablek nakrájíme na silnější plátky
6. Plátky jablek úhledně naskládáme na povrch koláče; zdobíme od středu korpusu
7. Meruňkovou zavařeninu rozředíme 2 lžícemi vody a touto šťávou jablka polijeme
8. Nakonec koláč posypeme moučkovým cukrem a dáme péct do trouby vyhřáté na 250 °C, pečeme 15-20 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy