REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablkový koláč III.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z variant na chutný koláč s jablečnou náplní, upečený v dortové formě.


Ingredience:
Na těsto:
150 ghladké mouky
150 gmásla
100 gcukru
4 ksvejce
2 clcalvadosu (rumu, jablečného likéru nebo jen jablečné esence)
na špičku nože prášek do pečiva
špetka soli
Na náplň:
500 gsladkých jablek
1 lžícepráškového cukru
1 sáčekvanilkového cukru
Ostatní:
dortová forma s odstranitelným okrajem
dortový rošt
alobal
máslo

Postup:

1. Máslo v hrnku zvolna rozpustíme (ale pozor, ať ho neškvaříte!), necháme ho mírně vychladnout, ale ne ztuhnout
2. Vejce a cukr, špetku soli a calvados ušleháme do krémové pěny
3. Smícháme mouku s práškem do pečiva a prosijeme ji do krémové hmoty, přidáme rozpuštěné máslo, vše dobře promícháme (těsto musí mít roztíratelnou konzistenci), odstavíme stranou
4. Připravíme si náplň; jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a odstraníme jadřince, čtvrtky jablek rozkrájíme na vějířky
5. Asi 400 g jablečných plátků zamícháme do těsta a touto směsí naplníme máslem vymazanou dortovou formu
6. Zbytek jablek vyskládáme do vějíře na povrch dortu
7. Koláč dáme do nejnižšího patra trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut
8. V této fázi koláč vytáhneme z trouby, povrch přikryjeme alobalem, aby se nespálil a pečeme dalších 20 minut
9. Po upečení vyndáme koláč z trouby, opatrně odstraníme okraj formy a nožem ho uvolníme i ode dna formy, dáme jej na dortový rošt, aby vychladl
10. Piškotový cukr smícháme s vanilkovým a po vychladnutí koláč po povrchu pocukrujeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy