REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablkový koláč III.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z variant na chutný koláč s jablečnou náplní, upečený v dortové formě.


Ingredience:
Na těsto:
150 ghladké mouky
150 gmásla
100 gcukru
4 ksvejce
2 clcalvadosu (rumu, jablečného likéru nebo jen jablečné esence)
na špičku nože prášek do pečiva
špetka soli
Na náplň:
500 gsladkých jablek
1 lžícepráškového cukru
1 sáčekvanilkového cukru
Ostatní:
dortová forma s odstranitelným okrajem
dortový rošt
alobal
máslo

Postup:

1. Máslo v hrnku zvolna rozpustíme (ale pozor, ať ho neškvaříte!), necháme ho mírně vychladnout, ale ne ztuhnout
2. Vejce a cukr, špetku soli a calvados ušleháme do krémové pěny
3. Smícháme mouku s práškem do pečiva a prosijeme ji do krémové hmoty, přidáme rozpuštěné máslo, vše dobře promícháme (těsto musí mít roztíratelnou konzistenci), odstavíme stranou
4. Připravíme si náplň; jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a odstraníme jadřince, čtvrtky jablek rozkrájíme na vějířky
5. Asi 400 g jablečných plátků zamícháme do těsta a touto směsí naplníme máslem vymazanou dortovou formu
6. Zbytek jablek vyskládáme do vějíře na povrch dortu
7. Koláč dáme do nejnižšího patra trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut
8. V této fázi koláč vytáhneme z trouby, povrch přikryjeme alobalem, aby se nespálil a pečeme dalších 20 minut
9. Po upečení vyndáme koláč z trouby, opatrně odstraníme okraj formy a nožem ho uvolníme i ode dna formy, dáme jej na dortový rošt, aby vychladl
10. Piškotový cukr smícháme s vanilkovým a po vychladnutí koláč po povrchu pocukrujeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy