Jedna z variant na chutný koláč s jablečnou náplní, upečený v dortové formě.
Ingredience:
Na těsto: | |
150 g | hladké mouky |
150 g | másla |
100 g | cukru |
4 ks | vejce |
2 cl | calvadosu (rumu, jablečného likéru nebo jen jablečné esence) |
na špičku nože prášek do pečiva | |
špetka soli | |
Na náplň: | |
500 g | sladkých jablek |
1 lžíce | práškového cukru |
1 sáček | vanilkového cukru |
Ostatní: | |
dortová forma s odstranitelným okrajem | |
dortový rošt | |
alobal | |
máslo |
Postup:
1. Máslo v hrnku zvolna rozpustíme (ale pozor, ať ho neškvaříte!), necháme ho mírně vychladnout, ale ne ztuhnout
2. Vejce a cukr, špetku soli a calvados ušleháme do krémové pěny
3. Smícháme mouku s práškem do pečiva a prosijeme ji do krémové hmoty, přidáme rozpuštěné máslo, vše dobře promícháme (těsto musí mít roztíratelnou konzistenci), odstavíme stranou
4. Připravíme si náplň; jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a odstraníme jadřince, čtvrtky jablek rozkrájíme na vějířky
5. Asi 400 g jablečných plátků zamícháme do těsta a touto směsí naplníme máslem vymazanou dortovou formu
6. Zbytek jablek vyskládáme do vějíře na povrch dortu
7. Koláč dáme do nejnižšího patra trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut
8. V této fázi koláč vytáhneme z trouby, povrch přikryjeme alobalem, aby se nespálil a pečeme dalších 20 minut
9. Po upečení vyndáme koláč z trouby, opatrně odstraníme okraj formy a nožem ho uvolníme i ode dna formy, dáme jej na dortový rošt, aby vychladl
10. Piškotový cukr smícháme s vanilkovým a po vychladnutí koláč po povrchu pocukrujeme.