Receptůra na výrobu ochuceného octa.
Ingredience:
1 kg | jablek |
voda | |
skleněná nádoba |
Postup:
1. Jablka umyjeme a nastrouháme i se slupkou a jádřincem
2. Nastrouhaná jablka pak vložíme do skleněné nádoby a zalijeme vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka (budeme potřebovat přibližně 3 litry vody na jeden kilogram jablek)
3. Přiklopíme víčkem a necháme stát týden na teplém místě
4. Dvakrát za den skleněnou nádobu otevřeme a obsah promícháme
5. Po týdnu vše scedíme, opět uzavřeme a postavíme na dalších 14 dní na temné místo, například do spíže
6. Po 14 dnech přecedíme přes plátýnko, nalijeme do jednotlivých lahví, uzavřeme a skladujeme v lednici.
Skvěle se hodí při hubnutí!
Poznámka:Takto připravený ocet vydrží v lednici i rok.