REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablečné čatní II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Omáčka s výraznou chutí po jablkách a koření.


Ingredience:
500 gnakyslých jablek
60 ghnědého cukru
60 grozinek
1 ksčervené cibule
3 kshřebíčku
0,5 dlvinného octa
1 lžičkanastrouhaného čerstvého zázvoru
1/2 lžičkystrouhané citronové kůry
1/2 lžičkystrouhané pomerančové kůry
1/2 lžičkymletého nového koření
1/2 lžičkymletého černého pepře

Postup:

1. Nakyslá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostky, vložíme do kastrolu se silným dnem, přidáme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, vinný ocet a pod pokličkou dusíme 15 minut (jablka by se neměla rozvařit)
2. Pak přidáme hnědý cukr, rozinky, oloupaný, na jemno nastrouhaný zázvor, na jemno nastrouhanou citronovou i pomerančovou kůru, mleté nové koření, mletý černý pepř, hřebíčky, vše promícháme a zvolna pod pokličkou dusíme ještě asi 35 minut
3. Hotové čatní naplníme do čistých skleniček, uzavřeme je, po vychladnutí uložíme v chladničce a spotřebujeme do 14 dnů.

Doporučení:

Čatní je vynikajícím doplňkem pokrmů s méně výraznou chutí, například studeného masa, ale výborně oživí i těstoviny, lze ho také přidávat k rybám nebo smaženým sýrům.

Poznámka:

Pokud chceme čatní připravit do zásoby, zkrátíme dobu dušení na 35 minut a skleničky s hotovým čatním sterilizujeme 10 minut při 85 °C. Takto připravené čatní je možná chutnější než čerstvé.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy