REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablečné čatní II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Omáčka s výraznou chutí po jablkách a koření.


Ingredience:
500 gnakyslých jablek
60 ghnědého cukru
60 grozinek
1 ksčervené cibule
3 kshřebíčku
0,5 dlvinného octa
1 lžičkanastrouhaného čerstvého zázvoru
1/2 lžičkystrouhané citronové kůry
1/2 lžičkystrouhané pomerančové kůry
1/2 lžičkymletého nového koření
1/2 lžičkymletého černého pepře

Postup:

1. Nakyslá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostky, vložíme do kastrolu se silným dnem, přidáme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, vinný ocet a pod pokličkou dusíme 15 minut (jablka by se neměla rozvařit)
2. Pak přidáme hnědý cukr, rozinky, oloupaný, na jemno nastrouhaný zázvor, na jemno nastrouhanou citronovou i pomerančovou kůru, mleté nové koření, mletý černý pepř, hřebíčky, vše promícháme a zvolna pod pokličkou dusíme ještě asi 35 minut
3. Hotové čatní naplníme do čistých skleniček, uzavřeme je, po vychladnutí uložíme v chladničce a spotřebujeme do 14 dnů.

Doporučení:

Čatní je vynikajícím doplňkem pokrmů s méně výraznou chutí, například studeného masa, ale výborně oživí i těstoviny, lze ho také přidávat k rybám nebo smaženým sýrům.

Poznámka:

Pokud chceme čatní připravit do zásoby, zkrátíme dobu dušení na 35 minut a skleničky s hotovým čatním sterilizujeme 10 minut při 85 °C. Takto připravené čatní je možná chutnější než čerstvé.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy