Omáčka s výraznou chutí po jablkách a koření.
Ingredience:
500 g | nakyslých jablek |
60 g | hnědého cukru |
60 g | rozinek |
1 ks | červené cibule |
3 ks | hřebíčku |
0,5 dl | vinného octa |
1 lžička | nastrouhaného čerstvého zázvoru |
1/2 lžičky | strouhané citronové kůry |
1/2 lžičky | strouhané pomerančové kůry |
1/2 lžičky | mletého nového koření |
1/2 lžičky | mletého černého pepře |
Postup:
1. Nakyslá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostky, vložíme do kastrolu se silným dnem, přidáme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, vinný ocet a pod pokličkou dusíme 15 minut (jablka by se neměla rozvařit)
2. Pak přidáme hnědý cukr, rozinky, oloupaný, na jemno nastrouhaný zázvor, na jemno nastrouhanou citronovou i pomerančovou kůru, mleté nové koření, mletý černý pepř, hřebíčky, vše promícháme a zvolna pod pokličkou dusíme ještě asi 35 minut
3. Hotové čatní naplníme do čistých skleniček, uzavřeme je, po vychladnutí uložíme v chladničce a spotřebujeme do 14 dnů.
Čatní je vynikajícím doplňkem pokrmů s méně výraznou chutí, například studeného masa, ale výborně oživí i těstoviny, lze ho také přidávat k rybám nebo smaženým sýrům.
Poznámka:Pokud chceme čatní připravit do zásoby, zkrátíme dobu dušení na 35 minut a skleničky s hotovým čatním sterilizujeme 10 minut při 85 °C. Takto připravené čatní je možná chutnější než čerstvé.