Panettone je slavný italský vánoční dezert. Jedná se o sladký a nadýchaný vánoční chléb, který má v sobě kousky kandovaného ovoce či čokolády. Jak proměnit tradiční italský recept na panettone na nízkosacharidovou, a zároveň i bezlepkovou, variantu? To vám prozradíme.
Ingredience:
K aktivaci droždí: | |
12 g | aktivního sušeného droždí |
80 ml | neslazeného mandlového mléka |
2 polévkové lžíce | inulinu |
Mokré přísady: | |
5 ks | velkých vajec pokojové teploty |
76 g | rozpuštěného másla nebo kokosového oleje |
80 ml | mandlového mléka (toto množství se přidává k mandlovému mléku použitému k aktivaci droždí) |
2 čajové lžičky | rumu nebo brandy (případně 1 čajová lžička rumového aroma) |
2 lžičky | vanilkového extraktu |
Suché přísady: | |
425 g | jemně mleté mandlové mouky |
130 g | Erythritolu (pro sladší chléb použít až jeden celý šálek) |
90 g | nasekané čokolády bez přidaného cukru |
50 g | syrovátkového proteinového prášku |
30 g | mandlových plátků |
3 čajové lžičky | prášku do pečiva |
1 lžička | nového koření |
1/3 lžičky | xantanové gumy |
1/4 lžičky | kardamomu |
kůra z 1 pomeranče | |
kůra z 1 citronu |
Postup:
- Příprava těsta na nízkosacharidové panettone; Do mísy si dejte droždí a přidejte teplé mandlové mléko smíchané s inulinem. Mísu přikryjte a dejte na teplé místo asi na 7 minut. Ověřte si, zda je droždí aktivní. Mělo by začít pěnit a zdvojnásobit svůj objem. Pokud se tak nestane, začněte znovu s novou dávkou.
- Do jiné mísy si nachystejte mandlovou mouku a ostatní suché ingredience, tedy neochucený syrovátkový proteinový prášek, Erythritol, prášek do pečiva, kardamom, nové koření, nastrouhanou kůru z 1 pomeranče a 1 citronu a xantanovou gumu.
- V jiné velké míse si ještě vyšlehejte vejce do pěny, přidejte rozpuštěné máslo či kokosový olej, obsah mísy s aktivním droždím a zbývající mandlové mléko. Přilijte brandy či rum a vše pečlivě promíchejte. Poté přidejte suché přísady a opět pořádně promíchejte. Vznikne lepivé těsto.
- Nakonec vmíchejte kousky čokolády bez cukru a mandlové plátky.
- Nyní těsto můžete dát do formy. Použijte formu o průměru 16 cm a výšce 10 cm či formu určenou speciálně na panettone. Prodávají se také velmi efektní papírové formy na panettone ve standardní i mini velikosti.
- Boky zvolené formy na panettone bohatě vymažte tukem a dno vyložte pečicím papírem. Naplňte těstem a stěrkou uhlaďte vrchní část.
- Těsto ve formě přikryjte potravinovou fólií nebo utěrkou a nechte odpočívat na teplém místě (ideální v troubě na nejnižší stupeň) asi 2 hodiny, dokud těsto nenadýchá a znatelně nezvětší svůj objem.
- Pečení low carb panettone; předehřejte troubu na 175 °C a pečte 45 minut. Po 15 minutách lehce přikryjte panettone alobalem, aby nedošlo k přílišnému zhnědnutí. Před vytáhnutím otestujte propečenost špejlí, zda se na ni těsto nelepí.
- Před vyjmutím z formy nechte váš low carb panettone zcela vychladnout. A už jej můžete servírovat na slavnostně prostřený stůl.
Recept k článku: Silvestr bez výčitek
Poznámka:zdroj: ketomix.cz