Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Italský vánoční panettone s kousky čokolády

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Panettone je slavný italský vánoční dezert. Jedná se o sladký a nadýchaný vánoční chléb, který má v sobě kousky kandovaného ovoce či čokolády. Jak proměnit tradiční italský recept na panettone na nízkosacharidovou, a zároveň i bezlepkovou, variantu? To vám prozradíme.


Ingredience:
K aktivaci droždí:
12 gaktivního sušeného droždí
80 mlneslazeného mandlového mléka
2 polévkové lžíce inulinu
Mokré přísady:
5 ksvelkých vajec pokojové teploty
76 grozpuštěného másla nebo kokosového oleje
80 ml mandlového mléka (toto množství se přidává k mandlovému mléku použitému k aktivaci droždí)
2 čajové lžičkyrumu nebo brandy (případně 1 čajová lžička rumového aroma)
2 lžičkyvanilkového extraktu
Suché přísady:
425 gjemně mleté mandlové mouky
130 gErythritolu (pro sladší chléb použít až jeden celý šálek)
90 gnasekané čokolády bez přidaného cukru
50 gsyrovátkového proteinového prášku
30 gmandlových plátků
3 čajové lžičkyprášku do pečiva
1 lžičkanového koření
1/3 lžičkyxantanové gumy
1/4 lžičkykardamomu
kůra z 1 pomeranče
kůra z 1 citronu

Postup:
  1. Příprava těsta na nízkosacharidové panettone; Do mísy si dejte droždí a přidejte teplé mandlové mléko smíchané s inulinem. Mísu přikryjte a dejte na teplé místo asi na 7 minut. Ověřte si, zda je droždí aktivní. Mělo by začít pěnit a zdvojnásobit svůj objem. Pokud se tak nestane, začněte znovu s novou dávkou.
  2. Do jiné mísy si nachystejte mandlovou mouku a ostatní suché ingredience, tedy neochucený syrovátkový proteinový prášek, Erythritol, prášek do pečiva, kardamom, nové koření, nastrouhanou kůru z 1 pomeranče a 1 citronu a xantanovou gumu.
  3. V jiné velké míse si ještě vyšlehejte vejce do pěny, přidejte rozpuštěné máslo či kokosový olej, obsah mísy s aktivním droždím a zbývající mandlové mléko. Přilijte brandy či rum a vše pečlivě promíchejte. Poté přidejte suché přísady a opět pořádně promíchejte. Vznikne lepivé těsto.
  4. Nakonec vmíchejte kousky čokolády bez cukru a mandlové plátky.
  5. Nyní těsto můžete dát do formy. Použijte formu o průměru 16 cm a výšce 10 cm či formu určenou speciálně na panettone. Prodávají se také velmi efektní papírové formy na panettone ve standardní i mini velikosti.
  6. Boky zvolené formy na panettone bohatě vymažte tukem a dno vyložte pečicím papírem. Naplňte těstem a stěrkou uhlaďte vrchní část.
  7. Těsto ve formě přikryjte potravinovou fólií nebo utěrkou a nechte odpočívat na teplém místě (ideální v troubě na nejnižší stupeň) asi 2 hodiny, dokud těsto nenadýchá a znatelně nezvětší svůj objem.
  8. Pečení low carb panettone; předehřejte troubu na 175 °C a pečte 45 minut. Po 15 minutách lehce přikryjte panettone alobalem, aby nedošlo k přílišnému zhnědnutí. Před vytáhnutím otestujte propečenost špejlí, zda se na ni těsto nelepí.
  9. Před vyjmutím z formy nechte váš low carb panettone zcela vychladnout. A už jej můžete servírovat na slavnostně prostřený stůl.
Doporučení:

Recept k článku: Silvestr bez výčitek

Poznámka:

zdroj: ketomix.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Česnek ořešec

Doba růstu medvědího česneku pomalu končí, ovšem to nevadí! V přírodě můžeme narazit na další planě rostoucí česnek, jde o česnek ořešec – Allium scorodoprasum. Dříve se pěstoval jako zelenina na zahrádkách, dnes je skoro zapomenutý. Znali ho už staří Slované, Germáni, či Keltové. Je rozšířený v celé Evropě. Z česneku ořešce byl patrně vyšlechtěn klasický česnek kuchyňský.

číst dále ...

Závojenka podtrnka – opomíjená chutná jarní houba

Příroda na jaře nás může obdařit také houbami, na které nemusíme chodit do lesa, klidně nám totiž mohou vyrůst na zahradě nebo v sadu. Do této skupiny hub patří i jedlá závojenka podtrnka – Entoloma clypeatum. Podtrnka roste pod růžokvětými stromy a keři rodu Prunus. Můžeme ji najít pod třešněmi, švestkami, jabloněmi, hruškami, meruňkami v křovinách pod trnkami, šípkovou růží, hlohem atd. Na stanovišti se objevuje jednotlivě i v početných skupinách. Podtrnku sbírali už naši předkové. Její lidové názvy jsou např. podslivka, podslivník, darmolka, falešná májovka. Podtrnky nyní rostou, zkuste štěstí v sadu, zahradě, v křovinách podél cest s růžokvětými keři a dodržujte pravidlo, na podtrnky se do lesa nechodí!

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s ním setkáte jak v hospodách či restauracích, tak i asijských bistrech. S obalovaným eidamem nebo hermelínem se potkáte často, ale co takové blaťácké zlato, tvarůžky nebo čedar? Tyto a další méně známé podoby obalovaného smaženého sýra můžete ochutnat v posledním dubnovém týdnu ve Vinohradském Parlamentu.

číst dále ...

Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí možná spojují mořské plody s návštěvou přístavu nebo rybího trhu, existuje další způsob, jak si tuto pochoutku užít, a to v podobě konzervy. Nemluvíme však o jen tak obyčejných konzervách z regálů obchodních řetězců. Tyto lahůdky jsou výsledkem pečlivého procesu, který začíná lovem a končí na vašem talíři.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.