Špargl neboli chřest, jako zdravý dietní předkrm, či příloha.
Ingredience:
6 ks a více | chřestu v celku |
50 g | strouhanky |
0,2 l | rostlinného tuku |
50 g | másla |
sůl |
Postup:
1. Opereme chřest a zbavíme ho vrchních slupiček (necháme jen ty nahoře u hlavičky)
2. Seřízneme konec chřestu (dřevnatou část)
3. Opláchneme vodou a po 6 ks svážeme dohromady 4. Dáme vařit do vařící mírně osolené vody na 15 minut
5. Osmahneme na pánvi strouhanku (viz. zásmažky)
6. Na mísu položíme uvařený a rozvázaný chřest a posypeme osmaženou strouhankou
7. Polijeme rozpáleným máslem a podáváme.
Takto upravený chřest lze ještě horký posypat eidamem, či parmazánem. Teplé omáčky k vařenému chřestu: Omáčka z oříškového másla, Kerblíková omáčka s mandlemi.
Poznámka:Příprava jíšky (zásmažky) viz. recept: Jíška.