V celku pečené velká husa, servírovaná spolu se švestkami podušenými na víně a obrácenými brambory.
Ingredience:
1 ks | husy o váze kolem 8 kg |
1 ks | velkého stroužku česneku |
1 ks | kořenové petržele |
1 ks | velké mrkve |
1 ks | kdoule |
1 ks | cibule |
majoránka | |
petrželka | |
oregano | |
bazalka | |
voda | |
pepř | |
sůl | |
Na švestky dušené na víně: | |
2 kg | sušených švestek |
1 ks | citronu |
2 dcl | vína frankovky |
moučkový cukr | |
hřebíček | |
skořice |
Postup:
1. Očištěnou husu z venku i zevnitř osolíme, vnitřek opepříme, posypeme majoránkou, bazalkou a oreganem, vložíme dovnitř zelenou petrželku, na půlky překrojený česnek, cibuli a na čtvrtky nakrájenou kdouli
2. Připravenou husu vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody, obložíme očištěnou, na kousky nakrájenou kořenovou zeleninou a za stálého podlévání vodou a přelévání vypečenou šťávou pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 °C asi 3 hodiny
3. Upečenou husu naporcujeme, jednotlivé porce přelijeme šťávou z výpeku a servírujeme spolu se švestkami podušenými na víně.
Příprava dušených švestek:
1. Umyté sušené švestky trochu ocukrujeme, okyselíme citronovou šťávou, okořeníme skořicí a hřebíčkem, zalijeme červeným vínem a pod pokličkou dusíme 15-20 minut
2. K huse podáváme teplé nebo i studené, přelité vypečenou šťávou.
Jako přílohu podáváme obrácené brambory, případně červené zelí podušené na šampaňském víně.