REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Husí pečínka se švestkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V celku pečené velká husa, servírovaná spolu se švestkami podušenými na víně a obrácenými brambory.


Ingredience:
1 kshusy o váze kolem 8 kg
1 ksvelkého stroužku česneku
1 kskořenové petržele
1 ksvelké mrkve
1 kskdoule
1 kscibule
majoránka
petrželka
oregano
bazalka
voda
pepř
sůl
Na švestky dušené na víně:
2 kgsušených švestek
1 kscitronu
2 dclvína frankovky
moučkový cukr
hřebíček
skořice

Postup:

1. Očištěnou husu z venku i zevnitř osolíme, vnitřek opepříme, posypeme majoránkou, bazalkou a oreganem, vložíme dovnitř zelenou petrželku, na půlky překrojený česnek, cibuli a na čtvrtky nakrájenou kdouli
2. Připravenou husu vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody, obložíme očištěnou, na kousky nakrájenou kořenovou zeleninou a za stálého podlévání vodou a přelévání vypečenou šťávou pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 °C asi 3 hodiny
3. Upečenou husu naporcujeme, jednotlivé porce přelijeme šťávou z výpeku a servírujeme spolu se švestkami podušenými na víně.

Příprava dušených švestek:
1. Umyté sušené švestky trochu ocukrujeme, okyselíme citronovou šťávou, okořeníme skořicí a hřebíčkem, zalijeme červeným vínem a pod pokličkou dusíme 15-20 minut
2. K huse podáváme teplé nebo i studené, přelité vypečenou šťávou.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme obrácené brambory, případně červené zelí podušené na šampaňském víně.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy