Uvařená polenta nakrájená na hranolky a v troubě upečená dozlatova.
Ingredience:
170 g | instantní polenty |
30 g | másla |
20 g | strouhaného parmazánu |
1 lžíce | nasekaných rozmarýnových lístků |
1 lžíce | oreganových lístků |
1 lžíce | tymiánových lístků |
875 ml | drůbežího vývaru |
olivový olej na potření | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. V hrnci přivedeme vývar k varu, pak postupně vmícháme instantní polentu a za stálého míchání vaříme dvě až tři minuty, aby směs zhoustla
2. Odstavíme z tepla, vmícháme na kousky nakrájené máslo, na jemno nastrouhaný parmazán, sůl, mletý pepř, na drobno nasekané lístky rozmarýnu, oregana a tymiánu
3. Pak polentu přendáme na lehce olejem vymazaný plech, tak aby vytvořila souvislou centimetr vysokou vrstvu a 30 minut necháme chladit v chladničce
4. Polentu nakrájíme na hranolky dlouhé cca 10 cm a široké 2 cm, potřeme olejem, přendáme na lehce olejem vymazaný plech a pečeme při 220 °C dozlatova (20-25 minut).
Podáváme s tatarkou, kečupem nebo majonézou.